Slik lager du en vellykket sykepleier-CV

Sykepleieferdigheter er i høy etterspørsel, men du ønsker å finne en jobb som passer deg. Å lage en fremragende sykepleier-CV er en viktig start på din karriere og å finne en jobb som oppfyller dine krav. Enten du er nyutdannet eller er en veteran på i korridorene, har du sannsynligvis ikke mye fritid til å fokusere på å skrive en vellykket CV. Det er mange som ikke vet hvordan de skal skrive en sykepleier-CV og ender med å bli oversett for jobber de ønsker seg.

Denne artikkelen gir deg tips om hvordan du skal representere deg selv for arbeidsgivere på en måte som fremhever dine ferdigheter og forteller dem hva du har å tilby. Den inkluderer også en sykepleier-CV-mal.

Eksempel CV – Intensivsykepleier

Eksempel CV Intensivsykepleier

Eksempel CV Intensivsykepleier

Last ned dette CV-eksempelet som PDF

Lag din profesjonelle CV nå

Planlegg det grunnleggende

Alle gode prosjekter må planlegges godt på forhånd, og det samme gjelder når man skal tilpasse en CV.

Se på det som et prosjekt der du skriver det du har å tilby ned på papir så nøyaktig som mulig, slik at leseren blir kjent med deg ved bare å skanne raskt gjennom.

Enhver god CV starter med en hoved-CV som er et omfattende dokument som dekker all din utdanning, profesjonelle utmerkelser og arbeidshistorie.

Dokumentet må ha:

 • God flyt og være skrevet logisk, leservennlig, med vanlig svart skrift på hvit bakgrunn og feilfritt
 • God presentasjon, ryddig, godt plassert, organisert og profesjonell
 • Den siste eller den nåværende jobben din først, og jobb deg nedover til din første jobb
 • En liste over utdanning og kvalifikasjoner på samme måte som arbeidserfaringen
 • Inkluder både myke og harde ferdigheter
 • Inkluder nøyaktige referansedetaljer for hver jobb eller rolle

Sett av tid til å utforme din hoved-CV godt og nøye, fordi den danner grunnlaget for alle fremtidige jobbsøknader når den er ferdig.

Hvorfor lage en hoved-CV for sykepleier? For å spare tid og for å presentere deg selv på en best mulig måte hver eneste gang. Når du har skrevet ned all informasjonen på ett sted fra start til slutt, trenger du ikke gjøre det igjen, og alt som kreves er en årlig oppdatering.

Ikke inkluder den personlige profilen i din hoved-CV. Hver personlige profil og søknadstekst skal være helt unike og skrevet spesielt for akkurat den jobben du søker. Vi endrer og utvikler oss hele tiden; en sykepleier sin personlige profil i en CV som passet godt for et år tilbake, vil sannsynligvis ikke gjøre det i dag.

Bruk samme tenkning på selve søknaden; aldri bruk det samme dokumentet for alle jobbsøknadene. Din hoved-CV kan være så lang som det er nødvendig. Sørg for å ta med hver stillingstittel, alt ansvar og eventuelle prestasjoner i hver rolle. Åpenbart vil dette være tidkrevende, men det er viktig for fremtidig suksess.

Mens du skriver master CV-en, lag kopier av alle relevante kvalifikasjoner, priser, diplomer, referansebrev og alt annet som betyr noe. Lagre alt sammen i en sikker fil med CV-en, og oppbevar det der du enkelt kan få tilgang til dokumentene.

Ikke glem å korrekturlese og rediger nøye din hoved-CV slik at den er feilfri. Hvis det er mulig, kan du be noen andre om å korrekturlese den. Du ønsker ikke å ha grunnleggende grammatikkfeil i CV-en din. Dette vil bli oppfattet som slurvete og ha en meget negativ innvirkning.

Inkluder sykepleieferdighetene dine

Sykepleie er en krevende og variert jobb, og du må ikke overse noen av dine ferdigheter, enten det er myke eller harde.

Bortsett fra omfattende medisinsk kunnskap som sykepleiere trenger for å utføre sin rolle, må de også ha myke ferdigheter som lener seg mot emosjonell intelligens. Teknologi er et viktig aspekt innenfor helsesektoren, så sykepleiere har også blitt teknisk kunnskapsrike.

Dine ferdigheter er kanskje ikke så tydelige for deg fordi du bruker dem daglig. Ta deg tid til å finne ut hva du gjør og hvilke ferdigheter som er nødvendige for å gjøre jobben din etter beste evne.

Her noen eksempler på både myke og harde ferdigheter:
Harde ferdigheter

 • Pasientvurdering
 • Pasientbehandling
 • Infeksjonskontroll
 • Intravenøs terapi
 • Kateterisering
 • Smertebehandling
 • Samle prøver og ta blod
 • Utvikling av omsorgsplaner
 • Pasienternæring
 • Pasient- og familieveiledning
 • Grunnleggende livredning
 • Hjerte- og lungeredning

Myke ferdigheter

 • Teamarbeid
 • Omsorg
 • Beslutningstaking
 • Medfølelse
 • Jobber godt under press
 • Mot
 • Empati
 • Kommunikasjon
 • Tidsplanlegging
 • Forpliktelse
 • Kompetanse
 • Kritisk tenking

Personlig uttalelse for en sykepleier

Ta deg godt tid, og ikke hast av gårde når du skriver din personlige uttalelse. Vær ærlig og skriv fra hjertet ditt, og fortell leseren hvorfor du ønsker å jobbe i sykepleie, hvilke kvalifikasjoner du har, og hvorfor jobben deres appellerer til deg.

Dette er din mulighet til å skille deg ut fra andre CV-er, ettersom dere alle har lignende kvalifikasjoner og erfaring. Skriv i en enkel personlig tone, men hold den fortsatt profesjonell. Du vil at leseren skal bli kjent med personen bak CV-en når de er ferdig med å lese.

En personlig uttalelse kan være så kort som 500 ord, prøv å ikke overstige 1000 ord, så ta bare med relevant informasjon.

Hvis du vil ha med hobbyer og interesser, må du bare inkludere de som er relevante for jobben. For eksempel hvis du jobber frivillig på et pleiehjem eller i en frivillig organisasjon der du bruker dine kunnskaper. Du kan også ha treningsrelaterte hobbyer, men hold det kort.

Det må være en refleksjon av deg, uten en altfor formell kommunikasjon.

Merk: Bruk aldri forkortelser på en CV-uttalelse.

Her er et eksempel:
Da jeg var ungdom, var den eldste broren min i en forferdelig bilulykke. Det var en sjokkerende ulykke som påvirket hele familien vår. Vi prøvde alle å hjelpe ham så mye som mulig, men det jeg bemerket meg var at sykepleieren hans hadde en stor innvirkning på hans bedring.

Hun var den som kunne berolige ham etter hver operasjon og som til slutt var ansvarlig for å veilede ham gjennom de vanskelige månedene med fysioterapi etter ulykken. Det var som om hun instinktivt visste hva å gjøre i hver situasjon. Og hun var alltid så rolig og omsorgsfull.

Et par måneder etter ulykken, flere operasjoner og timer med fysioterapi, fikk han tilbake livet sitt. Sykepleieren hans ble min helt! Der og da bestemte jeg meg for hva jeg skulle gjøre med resten av livet.

Drømmen min ble realisert da jeg i 2014, etter bachelorutdanningen min, ble akseptert som sykepleier ved Sykehuset Innlandet HF, et senter som håndterer poliklinisk behandling i psykisk helsevern.

Der jobbet jeg med mange pasienter som hadde behov for å ha mange samtaler, og jeg fikk forståelse for deres tilstander, behandlinger, opplevelser og prognoser. Det var her jeg fikk den gode evnen til å kommunisere og knytte kontakter med både pasienter og familiemedlemmer. Jeg hadde også det privilegium å jobbe med et dyktig medisinsk team som oppmuntret og lærte meg utrolig mye.

Derfra flyttet jeg til legevakten ved Oslo Universitetssykehus som håndterer akuttmedisin. De tar imot pasienter som trenger øyeblikkelig-hjelp, ved akutt sykdom eller skade. Det var en fullstendig miljøendring og en bratt læringskurve der jeg lærte mye om pasientomsorg og håndtering av kriser. Jeg lærte fort å bedømme akutte situasjoner selvstendig, prioritere og handle raskt og forsvarlig slik at akutt og/eller kritisk sykes livsviktige funksjoner opprettholdes eller gjenopprettes. Jeg fikk også godt bruk for mine gode kommunikasjonsevner og kunnskapen jeg tilegnet meg fra 2 år i psykisk helsevern.

Nok en gang var jeg omgitt av eksperter innen deres felt som villig formidlet sin kunnskap og ekspertise til meg. Det var her jeg forstod hvor viktig det er å være rolig og fokusert i sykepleieryrket 5 år etter min første jobb, fortsatte jeg min sykepleierutdanning og landet på intensivsykepleie, tre semester med fulltidsstudier på Oslo MET. Under sykepleierutdanningen har vi hatt praksis både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Valget ved å spesialisere meg i intensivsykepleie er at jeg liker godt å gjøre en forskjell, ved å trøste og ivareta de fortvilte og redde pårørende. Det er en givende jobb, og jeg husker godt når broren min var syk hvordan sykepleieren hadde en positiv effekt på oss.

Det er veldig givende å passe på og behandle akutt syke mennesker, ta vare på pasientens nærmeste familie, og hjelpe pasientene til en bedre tilstand slik at de kan fortsette å leve videre. Det er også i tillegg godt å lindre og gi en verdig omsorg ved livets slutt.

I min tid som sykepleier har jeg vokst enormt, ikke bare som sykepleier, men som person. Å jobbe direkte med skjørheten i menneskelivet har gjort meg klokere og mer medfølende. Jeg har også sett hvor viktig det er å tilby vennlighet og støtte til både familie og til akutt syke pasienter, og ofte terminale pasienter.

Jeg har definitivt funnet mitt kall og ønsker å fortsette å bruke min kunnskap og egenskaper til å hjelpe mennesker.

Dette er grunnen til at jeg vil søke på rollen du har annonsert. Jeg brenner for yrket og har utrolig mye energi og omsorg å gi. Å jobbe på intensivavdelingen til akutt og kritisk syke pasienter vil gi meg mulighet til å bruke mine gode samarbeids – og kommunikasjonsevner, min oppriktige omsorg overfor pasientene og pårørende. Jeg er godt vant til et høyt arbeidstempo og har en stor grad av fleksibilitet og omstillingsevne. Som nyutdannet og med erfaring innen sykepleier i akuttmottak er jeg også oppdatert på det teknologiske utstyret og bruken av svært avansert medisinsk utstyr.

Til slutt jobber jeg frivillig med Røde Kors og er medlem av en friidrettsklubb. Så langt har jeg fullført tre marathon, og jeg trener for tiden for neste års Oslo maraton.

Jeg har ferdighetene, kvalifikasjonene, energien og den mentale styrken til å håndtere en viktig rolle som denne, og jeg vet at jeg kan bidra til at pasienter får god behandling, omsorg og velvære".

Hvordan skiller en personlig uttalelse seg fra en profil?

En CV-profil er en kort beskrivelse av deg, som inngår i begynnelsen av CV-en. Det kan være lurt å skrive den om hver gang du søker en ny jobb, og inkludere den med master CV-en din. Hvis du gjør det, husk å oppdatere teksten regelmessig.

Her et eksempel:

"En medfølende, motivert og entusiastisk intensivsykepleier som alltid vil sørge for best mulig pleie for pasientene. Jeg er opplært og erfaren i å jobbe med pasienter med akuttmedisinsk behandling. Jeg er HPR-registrert, med en spesialutdanning som intensivsykepleier og har gode referanser for å bekrefte mine ferdigheter og min erfaring. Jeg ønsker å videreutvikle meg videre og bruke min nåværende kunnskap så jeg kan fokusere på å behandle, forebygge, lindre og rehabilitere pasienter."

Lag din profesjonelle CV nå

Hvordan bruke din hoved-CV

Når du har fullført din hoved-CV, kan du søke på jobber raskt og være sikker på at du ikke utelater noen viktige detaljer.

Når du finner en jobb du ønsker å søke på, kan du lese den nøye og merke deg hovedpunktene. Ofte bruker arbeidsgivere nøkkelord i stillingsbeskrivelsen for å analysere søknader. Dette er en måte arbeidsgivere sorterer egnede søkere fra resten. Hvis din sykepleier-CV ender opp med "resten", vil du ikke høre noe annet tilbake, enn en høflig standardmelding om at du ikke er en av kandidatene.

Den beste måten å identifisere nøkkelord i en stillingsannonse er å se på stillingen og deretter sile gjennom jobbansvaret for ord som er direkte relatert. Hvis du for eksempel søker en jobb som operasjonssykepleier vil det være i spesifikke ord i stillingen som er viktige. Den vil inneholde relaterte ord, som kirurgi, operasjon, operasjonssykepleier, sengepost, sykehus, spesialsykepleier og sykepleier.

Ditt neste trinn er å trekke frem viktig innhold i din sykepleier-CV, slik at den kommer gjennom analyseprogram og umiddelbart trekker leserens oppmerksomhet. Du oppnår dette ved å hente ut relevant og viktig informasjon fra din hoved-CV og overføre den til en sykepleier-CV, skreddersydd for den spesifikke jobben.

Å skrive en ny personlig uttalelse og søknad for hver jobb, gjør at du vil bruke nøkkelord som er viktig for jobben og kan dermed få deg til å tenke godt over hvorfor du vil ha akkurat denne jobben. Rekrutterere gjenkjenner straks et generelt standardisert svar og vil ikke bry seg om å lese søknaden eller CV-en din.

Det er viktig å vite at rekrutterere bare bruker et par sekunder på hver søknad før de går videre, fordi de leter etter nøyaktig informasjon. Hvis de ikke ser de viktigste nøkkelordene fra stillingsannonsen, leser de ikke videre. Ved å plassere relevante nøkkelord i søknaden din fra starten holder du interessen og de vil fortsette å lese. Det forteller dem også at du har lest nøye gjennom stillingsannonsen, og at du ikke kaster bort tiden til arbeidsgiver.

Det er noen få regler for skreddersydde sykepleier-CV-er:

 • Hold det samme klare, konsise svart-hvite formatet som en hoved-CV
 • Lengden er viktig, ikke overstig 2 til 3 sider
 • Skriv bare det som er relevant for jobben
 • Hold språket positivt, proaktivt og lett å lese
 • Skriv en ny personlig uttalelse for hver jobbsøknad
 • Hver søknad må være unikt for jobbene du søker på
 • Kontroller staving, datoer og sekvenser nøye
 • Ikke ta med kontaktinformasjon for referansene dine; i stedet bare å oppgi navn og rolle og gi kontaktinformasjon på forespørsel

Oppsummering

Å få din drømmejobb som sykepleier er opp til deg, hvor mye tid og energi du bruker på din CV vil være avgjørende. Å forhånds planlegge og lage en hoved-CV investerer i fremtiden din. Her er hovedpoengene for å skrive en perfekt sykepleier-CV:

 • Bruk tid på å lage en omfattende hoved-CV
 • Lagre hoved-CV og alle relevante dokumenter i en sikker fil som er lett tilgjengelig
 • Les stillingsannonsen nøye og hent nøkkelord
 • Lag et sammendrag av din hoved-CV, ved å kun bruke informasjon som er relevant for jobben
 • Skriv en positiv personlig uttalelse i CV-en med fokus på jobbkravene
 • Sørg for at ditt personlige utsagn tilbyr løsninger
 • Skriv en unik søknad som forteller kort og presist leseren hvem du er og hva du tilbyr

Når du sender søknaden din:

 • Send alltid din skreddersydde CV og søknad i PDF-format
 • Ikke send andre dokumenter med mindre det er spesifisert som viktig
 • Sjekk at kontaktinformasjonen din er lett å finne på CV-en og i søknaden
 • Ikke ta med kontaktinformasjonen til referansene i første søknad

Relaterte artikler

Mer enn 112.872 brukere har allerede opprettet sin CV

Med vår CV-skaper kan du raskt og enkelt lage en distinkt og profesjonell CV på bare 15 minutter.

Lag din CV

Du har 65% sjanse for å få deg en jobb.