Jobbintervju

>

Fem tips til intervju for introverte

StarStarStarStarStar

Fem tips til intervju for introverte

av CVMaker

 • Jobbintervju
 • · July 05 2023
 • · 4 minimal lesetid
Person som intervjuer

Innholdsfortegnelse

Vi har alle vært der. Nerver på spissen og kroppstemperaturen øker mens vi venter på det fryktede øyeblikket når døren åpnes. Personen i dress kaller oss inn på rommet for å gjennomgå et 30 minutters langt mareritt.

Jobbintervjuer er utfordrende. Det er ingen tvil om det.

De fleste av oss som er introverte trenger å lære å bestå intervjuer for å komme dit vi vil i karrieren vår. Den gode nyheten er at vi ikke er alene. Selv den mest selvsikre personen kan oppleve rastløshet og lett svette. Undersøkelser viser at det å snakke foran andre er fobi nr. 1 i Norge - 67 % er redde for å snakke i en mikrofon foran en folkemengde. Dette er en høyere enn frykt for høyder, edderkopper og mørket.

Med det i tankene, her er noen tips for å hjelpe deg med å få jobben du ønsker.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

1. Bli vant til småprat

La oss være ærlig. Ingen liker småprat. Det finnes mennesker i denne verden som henger sammen og slår av en prat med alle og enhver på gaten. De prøver desperat å fylle kleine stillheter, enten med været, familiens kjæledyr, bensinpriser eller den siste Netflix-serien.

Hvis du er en introvert, kan det hende at det ikke er naturlig å fylle ut den pinlige stillheten med kjedelige samtaler, så forbered deg på forhånd. Tenk på noen få enkle emner som du kan bruke for å slappe av og bryte isen. Været er en stift i norsk samtale, men det er bare så mye du kan si om elendige vintre og svulmende somre. Legg til noen ekstra punkter til dine mentale notater.

2. Undersøk selskapet

Hvis det er én ting ansettere hater, er det at folk blir intervjuet med liten anelse om hvor de er og hva de vil gjøre hvis de får jobben. Forskning viser at nesten 50 % av arbeidsgivere vil ikke tilby jobb til en kandidat som ikke kjenner selskapet.

Før du drar hjemmefra, sjekk ut nettsiden for å se hvilke tjenester og produkter virksomheten selger og få informasjon. Fordøy og husk punkter om deres bedriftskultur. De vil være gull når du svarer på spørsmål om hvorfor du tror du passer merkevaren eller hva du kan bringe til teamet.

3. Selg dine introverte egenskaper

La oss innrømme det. Vi tenker ofte på at å være introvert er en negativ ting, men i virkeligheten kan det være en positiv egenskap.

Ikke alle ønsker å jobbe med noen som er supersikker og utadvendt, og det har mye å si for å finne en balanse i laget. I følge vennene våre i Myers-Brigg foretrekker 57 % av folk introverte fremfor ekstroverte, så det er greit å vite at du er ettertraktet.

Mange av oss lyver når vi blir spurt om våre personlige egenskaper i jobbsøknader og intervjuer. Vi legger tilfeldig til at vi er selvsikre mennesker som er «ambisiøse» og «alltid opp til en utfordring», selv om disse ordene får magen til å vri seg mens du skriver.

Dette gjelder spesielt for oss nordmenn. Over 90 % av folk i Norge føler press om å oppføre seg som en ekstrovert.

Faktisk har introverte mange gode kvaliteter som vi trenger å vise. Disse inkluderer:

 • Være flink til å lytte

 • Være omtenksom

 • Ha respekt for andre som ønsker å snakke eller delta i en samtale eller møte

 • Sterke observasjonsferdigheter

 • Hardtarbeidende

 • Medfølende

 • Empatisk

For å sitere filmen The Producers fra 1967, "hvis du har det, vis det frem".

4. Lat som du kan til du lykkes

Å rope fordelene dine fra hustakene kommer ikke naturlig for introverte. Men på et eller annet tidspunkt må du kunne selge deg selv i et intervju. Du er kanskje ikke den mest selvsikre personen av natur, men det betyr ikke at de må vite det. Disse fysiske egenskapene etterligner ekstroversjon og selvsikkerhet:

 • Sitt med rett rygg

 • Smil under intervjuet

 • Øyekontakt

 • Nikk med hodet eller gi kroppsspråk for å vise at du lytter

 • Snakk høyt og tydelig (selvfølgelig ikke rop, men ikke noe snøvling heller)

 • Gi publikum tid til å forberede seg på stillheten (stillheten vil føles mindre klein fordi den er med vilje!)

Din ekstroversjon kan være falsk, men hvem du er er ekte. Tenk på hva du har å tilby, hva du allerede har oppnådd i karrieren, og hva du håper å få ut av neste fase av arbeidslivet. Fokuser på å gi eksempler på arbeidet ditt.

Snakk om utmerkelser eller situasjoner som har utspilt seg som understreker din egnethet for rollen. Å oppmuntre noen til å bla gjennom en portefølje eller visse publikasjoner du er ansvarlig for, er ikke å skryte.

Husk at det er forskjell på å skryte og å støtte deg selv.

5. Gjennomfør en virtuell gjennomgang

Hvis tanken på å sitte foran et panel får pulsen til å stige, ta en virtuell gjennomgang.

Øv med en venn eller et familiemedlem som du føler deg komfortabel med. Prøv å stille spørsmål på forhånd og forberede svar. Gjør noen øvelser for å hjelpe deg å føle deg rolig og avslappet. Ta et dypt pust, gi deg selv nok tid, og husk at gruppen ikke nødvendigvis er ute etter ekstroverte. Sjekk ut de vanligste intervjuspørsmålene og øv deg på å svare på dem.

Ta deg tid til å forberede deg før du mentalt går til intervjuet. Introverte gjør det ikke alltid bra i intervjuer, men vi er vanligvis de rette personene for de aktuelle rollene. Hvis du er i ferd med å ha et intervju, ikke la sjansen gå fra deg bare fordi du ikke er den mest høylytte eller dristige personen i rommet.

Du har egenskaper som er gode for enhver bedrift, så husk å ta et dypt pust, forbered deg på forhånd, ta deg tid til å svare på spørsmål, vær deg selv og selg dine innadvendte personlighetstrekk. Du kan være akkurat det panelet ser etter.

Lykke til med neste intervju!

Vil du lage en profesjonell CV?

Start nå

Begynn å lage din CV

Lag en profesjonell CV raskt og enkelt med vår avanserte CV-bygger

+ Start nå

Oppdatert July 05 2023

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.