Karriere

>

Topp 10 mest utsøkte jobber som ikke eksisterte før 2000-tallet

StarStarStarStarStar

Topp 10 mest utsøkte jobber som ikke eksisterte før 2000-tallet

av CVMaker

 • Karriere
 • · September 05 2023
 • · 9 minimal lesetid
jobber som ikke eksisterte før 2000-tallet

Innholdsfortegnelse

Visste du at to tredjedeler av barna i dag vil ha jobber som ikke lenger eksisterer? Dette skyldes at mange karrierer blir foreldet, noe som uunngåelig får folk til å tenke om og revurdere karriereveiene sine. Arbeidsplassene som ble skapt i dette årtusenet er ingenting som de jobbene som ble skapt for mer enn 20 år siden. Vi har ikke lenger telefonkiosker, disketter, VHS-kassetter, veikart, CD-er eller MP3-spillere. Nye jobber blir mer lukrative og brukerorienterte.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

Nåtiden og fremtiden ser ut til å bli raskere, og nesten hver dag-til-dag aktivitet blir automatisert. Etter hvert som verden blir mer globalisert og digitalisert, blir arbeidsplassen en helt annen virkelighet, med internett som dramatisk former "arbeidsområder" over hele kloden. Nye jobber fortsetter å dukke opp ettersom flere arbeidsgivere etterspør "ny-epoke"-spesialister.

Vi har satt sammen en liste over 10 jobber du kan ha i dag som var uhørt ved århundreskiftet. Nedenfor finner du vårt utvalg av jobber med tilsvarende lønn i Norge.

Kryptovaluta og NFT-handle

Hva er en NFT?

NFT står for non-fungible token. De er digitale eiendeler som bilder, musikk, gjenstander i spill, GIF/videoklipp, tegninger og til og med personlige AI-agenter. "Non-fungible" betyr unik eller uerstattelig.

Både kryptovalutaer og NFT-er er basert på blokkjedesystemer. Hovedforskjellen mellom disse to er at førstnevnte ikke kan byttes. Bitcoins kan handles for en annen (krypto)valuta, der én bitcoin er lik en mengde av en annen (krypto)valuta. Men som NF i NFT tilsier, er en NFT ikke lik en annen NFT.

NFT-er er bygget på samme blokkjedesystem som kryptovalutaer som Ethereum. Hovedfunksjonen deres er at de er designet for å tilpasse digitale eiendeler. De støtter hele historien og eierskapet til digitale tokens, og alle gjenstander kan kjøpes, selges eller auksjoneres på det åpne markedet.

NFT-er førte til en revolusjon innen digital kunst i 2021, samtidig som de tilbyr årets raskest voksende aktivaklasse. NFT og cryptocurrency stillingsannonser vokste 804 % fra april 2020 til april 2022, ifølge Indeed. Det er nå 15 ganger flere ledige stillinger på dette feltet enn i 2019. Den økende populariteten til NFT-er viser et stort potensial for bransjer som IT, salg eller kunst, og skaper mange muligheter for sertifiserte NFT-fagfolk.

Eksempler på vanlige NFT-jobber inkluderer, men er ikke begrenset til:

Teknisk stilling:

Utvikler for smart kontrakt (£80 000-£90 000): Bygg og distribuer smarte kontrakter, behandle data utenfor kjeden.

Web3-utvikler (£30 000-£40 000): Utvikler blokkjedebaserte teknologier.

Soliditet smart kontraktsrevisor (£80-£90k): Utvikle, prøve og implementere smarte kontrakter.

Blockchain DevOps-utvikler (£45 000 - £150 000): Utvikle og designe blokkjedenettverk.

Rust Core-utvikler (£55 000 - £90 000): Jobber med utviklere og andre avdelinger for å identifisere sluttbrukerkrav og spesifikasjoner.

Spesialist for blockchain-integrasjon (£30k-£75k): Lag blokkjedesystemer og funksjoner for å registrere og lagre data sikkert.

Jobber innen markedsføring:

NFT-kunstnere (£36 000 - £76 000): Utforme, produsere og publisere digitale kunstverk for å tjene penger på kreasjonene deres.

NFT kunstkurator (£25 000 - £48 000): Projisere en visjon, danne et konsept, definere en stil for et produkt.

Blockchain UX/UI-designer (£22 000 - £66 000): Design brukervennlige digitale grensesnitt.

Discord-moderator (£17 000 - £33 000): Bygger en bro mellom fellesskapet og NFT-eiere.

Finans- og risikoposisjoner:

Web3 Tokenomics-designer (£101k £160k): Leder design og implementering av Tokenomics.

Web3-samsvar og risikobehandler (£33 000 - £79 000): Lede og vedlikeholde et bedriftsomfattende risikostyrings- og overholdelsesnettverk.

Kryptovaluta-investeringsanalytiker (£23 000 - £58 000): Utfør grundige undersøkelser av kryptoaktiva og samvittighetsfullt skaffe muligheter for investering.

Maskinlæring/spesialist innen kunstig intelligens (AI).

Tilbake i 1999 ville ingen ha forestilt seg at kunstig intelligens skulle bli en integrert del av hverdagen vår. Terminator og Star Trek er sannsynligvis de eneste kjente skildringene av dette. Kunstig intelligens har revolusjonert den moderne verden ved å tilby mer effektive arbeidsplasser og øke mulighetene for menneskelig arbeid. Tenk deg hva du ville gjort hvis du ikke hadde en smarttelefon eller internett til å utføre daglige mål.

Maskinlæring hjelper oss å ta beslutninger, og sikrer at repeterende oppgaver kan erstattes uten menneskelig interaksjon. Samtidig som det sparer industrien for tid og penger, hjelper det oss også å produsere mer effektive resultater hver dag. Det gir samfunnet verktøyene for raskt å samle og analysere store data. I tillegg gjør maskinlæring oss i stand til å oppdage mønstre, identifisere muligheter for profitt og vurdere risiko for bedrift og institusjon.

Eksempler på "new age"-jobber inkluderer:

ingeniør:

Maskinlæring/AI-ingeniør (£31 000 - £86 000): Forskning og design AI-systemer for automasjon.

Robotikkingeniør (£25 000 - £56 000): Bygger, tester og vedlikeholder robotprototyper.

Programvareutvikler (£22 000 - £50 000): Oppretter algoritmer og flytskjemaer.

Forskere og analytikere:

Utvikler for naturlig språkbehandling (£35k-£100k): Lære maskiner å forstå menneskelig språk.

Datautvikler (£35 000 - £79 000): Renser og analyserer store mengder ustrukturerte og strukturerte data.

Cybersikkerhetsrådgiver (£30 000-£100 000): Beskytt kritiske systemer og sensitive data fra hackere.

Bærekraftskonsulent / kvotehandel

Bærekraft er hovednøkkelen til en bedre fremtid. Med mennesker sterkt avhengige av naturressurser for livsopphold, daglige behov og virksomhet - ville det være uklokt av mennesker å ignorere bærekraft. De i denne sektoren utvikler og implementerer grønne retningslinjer for å ta opp spørsmål for miljø. De fordeler effektivt tilgjengelige naturressurser mellom næringer og gir råd til bedrifter deretter. Etter hvert som trusselen om klimaendringer forsterkes, har reguleringsordninger for karbondioksyd-og-spor blitt implementert for å begrense mengden av klimagassutslipp som slippes ut av kraftverk og andre industrielle aktiviteter. Det er utslippshandlere som bistår selskaper med å handle sine CO2-tak.

Lokale myndigheter over hele verden har implementert strenge miljøforskrifter. Bærekraftskonsulenter er dyktige til å tolke og integrere miljølover og -forskrifter, slik at de kan gi råd til bedrifter deretter.

Miljømessig bærekraft er et altomfattende felt med et svært variert utvalg av eksperter. For å unngå knapphet på ressurser eller bruk av usikre, miljøvennlige produkter, ansetter bedrifter fagfolk for å lage miljøvennlige og kostnadseffektive løsninger.

Som bærekraftskonsulent kan du jobbe i følgende bransjer:

 1. Gruvedrift;

 2. Energi;

 3. Matproduksjon;

 4. Produksjon;

 5. Kjøretøyindustri.

Nettbasert entreprenør: Drop Shipper (Amazon FBA)

Med bruken av nye teknologier har nettgründere mer sofistikerte og kundevennlige måter å selge produktene sine på enn noen gang før. I motsetning til tradisjonelt salg, lar den nye forretningsmodellen gründere sette ut anskaffelse, lagring og transport av produkter gjennom tredjeparter.

En drop shipper er en bedrift eller enkeltperson som selger produkter på nettet uten fysisk inventar. Dropshipping er en detaljhandel der kunder kjøper produkter ved hjelp av tredjepart. I denne ordningen opptrer vanligvis en grossist eller produsent som mellomledd mellom kjøper og selger. Det mest kjente eksemplet på dropshipping er Amazon FBA (forkortelse for "Fulfillment by Amazon"). Selskapet bruker denne dropshipping-modellen for å markedsføre og tilby en nettbutikk. Selv om feltet er konkurransedyktig, kan det nås av alle som har ressurser og er knyttet til ulike parter (selgere, produsenter, grossister).

eSport spesialist

Konkurrerende spill, ofte referert til som esport, er i ferd med å bli en ny realitet som tiltrekker seg millioner av spillere, noe som gjør tradisjonell sport til fortiden. Etter hvert som teknologien blir mer tilgjengelig og innovativ, er esport et inspirerende valg som fortsetter å slå rekorder hvert år.

Esports-underholdningsindustrien forventes å være en industri på 1,5 milliarder dollar innen 2023, med totale premiepenger som nå overstiger 60 millioner dollar. E-sport hadde blomstret allerede før Covid-19-pandemien, da de fleste tradisjonelle idretter ble forbudt.

Esport er i ferd med å bli en del av pensum for skole eller universitet, og inviterer ikke bare spill, men de som ønsker å gå inn i ledelse, coaching, streaming, podcasting eller forskningsroller.

Vanlige jobber innen esport inkluderer:

Profesjonell spiller (£16k-£62k): arbeid på et lag for å konkurrere i en turnering;

Vert eller kommentator (£13k-£30k): kommentere live-spill, intervjue spillere;

Spillbyrå (£14 000 - £48 000): Administrer partnerskap og signer kontrakter for spillere for å øke inntektene;

Trener/analytiker (£23k-£58k): Identifiser spillernes styrker og svakheter.

Influencers på sosiale medier

For å bli en 2000 influencer, må du være en populær film- eller musikkstjerne. Men i disse dager kan alle med en smarttelefon potensielt kvalifisere for rollen som en influencer. Å bruke sosiale medier-kontoer eller blogging har blitt mer enn bare en hobby og har blitt en fulltidsjobb for mange mennesker.

Tenk tilbake til 2006, da Facebook bare var i gang, Twitter ble nettopp lansert, og smarttelefoner ble sakte normen. Spol frem til i dag, verden har endret seg dramatisk og sosiale medier er et av de mest populære og mest brukte kommunikasjonsmidlene. Selv om sosiale medier i utgangspunktet var kjent som en nettbasert plattform for å sammenkobles, har det blitt et inntekt for mange. Påvirkere i nesten alle større bransjer har sett en enorm vekst. Merkevarer trekker mot influencere nå mer enn noen gang.

En influencer er en som i utgangspunktet har fått troverdighet i en bestemt nisje eller bransje. For å lykkes i denne karriereveien må de kunne nå et stort publikum – dette er deres «reach». I tillegg til å ha kameraer og klær, må influencere spore fremgangen deres, identifisere trender og lage en smart forretningsplan. Du må være spesialisert og teknisk kunnskapsrik i din nisje.

Virtual Reality (VR)-designer

VR-designere bruker 3D-ferdigheter til å utvikle oppslukende fiksjon som skaper et engasjerende, flerdimensjonalt miljø for brukerne. Opprinnelig ble VR-teknologi bare brukt for å forbedre spillindustrien, men nå har den blitt et mer mangfoldig karrierefelt med forskjellige effekter, inkludert men ikke begrenset til:

 1. Underholdning;

 2. 3D-modellering (kunst, arkitektur, medisinsk);

 3. Kommersiell og detaljhandel;

 4. Utdanning og yrkesopplæring;

 5. Militær.

Mange selskaper begynner allerede å innlemme VR-teknologi i forretningsstrukturene sine, og det er et presserende behov for denne typen fagfolk eller designere for å oversette ideer til virtuell virkelighet. Du kan velge en karrierevei som gjenspeiler dine verdier og interesser. Hvis musikk er noe for deg, vurder å søke på en utviklingsstilling for virtuell virkelighet hos et musikkselskap. Hvis du vil hjelpe miljøet, se etter selskaper som fremmer bærekraft. Noen typiske VR-jobber inkluderer:

Teknisk 3D-artist (£24 000 - £48 000): Integrering av animatørers visuelle innhold i VR-spill.

UI- og UX-designer (£25 000 - £64 000): Forbedre brukeropplevelsen gjennom forskning og dataanalyse.

VR-programvareutvikler (£33 000 - £85 000): Design og feilsøk AR- og VR-prototyper ved hjelp av Unity/Unreal.

VR-innholdsskaper (£18 000 - £38 000): Bygg oppslukende verdener og visuelle reiser ved hjelp av designverktøy.

VR-produktsjef (£47 000 - £72 000): Design og test ut markedsføringsstrategier for produkter.

VR-lydspesialist (£18 000 - £41 000): lager lyd for å utfylle det visuelle.

Digitale markedsførere

Før den elektroniske boomen av digitale medier på midten av 2000-tallet var digital markedsføring uhørt. Digital markedsføring dukket bare opp og utviklet seg i form av nyhetsbrev eller fakser på e-post. For tjue år siden ble markedsføring vanligvis forbundet med print, radio, telefon eller gateplakater. På grunn av mangelen på digitale medier fokuserer tradisjonelle markedsføringsstrategier kun på produksjon, produkter og salgsteknikker. Men med fremveksten av moderne markedsføring, skiftet tilnærmingen mer mot forbrukernes behov og sosial bevissthet.

Noen av de vanligste stillingene innen digital markedsføring inkluderer:

Teknisk:

Søkemotoroptimalisering (£18 000 - £39 000): Ansvarlig for å sikre at Google og andre søkemotorer indekserer selskapets nettsider så nær toppen av søkeresultatene som mulig.

Markedsanalytiker (£20 000 - £35 000): Ansvarlig for å undersøke, samle inn, kompilere og analysere data om markedsforhold og produkter for å øke salget og identifisere potensielle nye markeder.

Leadsgenerering (£16 000 - £60 000): Ansvarlig for å generere forbrukernes interesse for en tjeneste eller et produkt med sikte på å konvertere denne interessen til et salg.

Markedsføring på internett: Display, Affiliate (£20 000-£62 000): Begge er strategier for markedsføring av produktet eller tjenesten. Display (tradisjonell) markedsføring innebærer å generere annonser målrettet mot en bestemt målgruppe, mens tilknyttet markedsføring er prosessen der du rekrutterer tredjeparter (bedrifter, profesjonelle) for å forbedre nettstedets rangeringer.

Kreativ:

Copywriter (£18 000 - £35 000): Designe om et spesifikt emne, lage blogginnlegg (som denne 😉), jobbe med pressemeldinger, nettsidekopiering, infografisk undersøkelse osv.

E-postmarkedsføring (£28 500 - £66 000): Bruk e-post til å sende kampanjer og bygge relasjoner med potensielle kunder og/eller kunder.

Videomarkedsføring (£26 000 - £45 000): Integrer engasjerende video i markedsføringskampanjene dine.

Sosiale medie spesialist (£24 000 - £45): Håndterer administrasjon av sosiale medier, grafisk oppretting, e-postlistekampanjer, virale videoer osv. med det formål å promotere merkevaren til målgruppen ved å sikre at den blir et kjent navn .

Noen som jobber i dette feltet må lage en markedsføringsplan for sosiale medier, legge ut på forskjellige kontoer og skape så mye rekkevidde som mulig for selskapet. De må også finne måter å utvide rekkevidden på og tiltrekke seg oppmerksomheten til nye prospekter og kunder hver dag.

En nøkkelegenskap for noen som vurderer denne karriereveien er evnen til å tenke utenfor boksen. En grad i markedsføring eller virksomhet gir deg varierte muligheter med solide jobbutsikter. Du må være en som er kreativ og villig til å lære, samtidig som du følger med på de siste trendene.

Ingeniør for selvkjørende biler

Selvkjørende biler virket som en teknologi for en fjern fremtid for 20 år siden, men de er raskt i ferd med å bli en ny realitet, befolket av hardtarbeidende og dyktige spesialister.

Ingeniører utvikler programvaren som gjør at selvkjørende biler kan operere trygt. Bedrifter i dette området krever vanligvis et stort team med forskjellige ferdigheter. Investering i forskning og programvareutvikling er nøkkelen til førerløse biler. Bedrifter og nystartede bedrifter har et desperat behov for høyt dyktige fagfolk med kunnskap om matematikk, robotikk og datavitenskap. Den eneste ulempen med selvkjørende biler er stor etterspørsel og lavt tilbud.

Kjernen i enhver autonom kjøring er kunstig intelligens, som lar bilen gjenkjenne og spore andre kjøretøy, fotgjengere, skilt, bevegelige objekter og vei-/rutetyper. Du må være ekspert på ett av følgende områder:

 1. Robot

 2. Maskinlæring

 3. Skjematisk diagram over signalbehandling

 4. Datamaskin syn

 5. Kommunikasjon

 6. Programvareutvikling

Genetisk rådgiver

Hvis du lurer på muligheten for å overføre en genetisk sykdom til dine fremtidige barn eller slektninger, bør du vurdere å oppsøke en genetisk rådgiver. Tanken bak denne spesialiteten er å identifisere og vurdere potensielle risikoer for fødselsskader eller genetiske lidelser som Huntingtons sykdom, Tay-Sachs sykdom eller visse kreftformer. Denne rollen inkluderer ikke bare forståelse og identifisering av risiko, men også evnen til å tolke og forklare genetisk informasjon til pasienter på en enkel måte.

Genetiske rådgivere gir råd til familier eller helsepersonell i et forsøk på å forstå og ta informerte beslutninger om lidelsene nevnt ovenfor. Dette krever kommunikasjon av medisinske bekymringer eller fakta. For eksempel kan det hende du må forklare hvordan genetikk forårsaker en sykdom, og gi ulike scenarier om hvordan du kan håndtere risikoen for tilbakefall.

For å bli en genetisk rådgiver, trenger du en mastergrad i genetikk, biologi eller et annet relatert felt. Kurs du kan ta inkluderer molekylær genetikk, genetisk rådgivning, etikk og forskningsmetoder. Ideelt sett vil samtidig erfarng for klinisk trening eller et forskningsprosjekt være fordelaktig.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

Begynn å lage din CV

Lag en profesjonell CV raskt og enkelt med vår avanserte CV-bygger

+ Start nå

Oppdatert September 05 2023

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.