Karriere

>

Forberede til lønnsforhandling? 9 tips for å hjelpe deg!

StarStarStarStarStar

Forberede til lønnsforhandling? 9 tips for å hjelpe deg!

av CVMaker

  • Karriere
  • · July 05 2023
  • · 3 minimal lesetid
Forberede lønnsforhandlinger

Innholdsfortegnelse

Er det på tide med høyere lønn i din nåværende jobb, eller søker du jobber nå? Da er konkurransedyktig lønn et viktig samtaleemne! Men hvordan sørger du for å få det du fortjener, og har du litt innflytelse på det selv?

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

Ja, du har absolutt kontroll over din nye månedlige lønnsslipp! Med en godt strukturert lønnsforhandling er det enklere enn du tror.

Synes du det er spennende å starte en samtale når det kommer til din nye inntekt? Du er definitivt ikke alene! Å forberede seg til lønnsforhandlinger kan bidra til å øke tilliten og nå et gjensidig tilfredsstillende beløp. Vi gleder oss over å tilby deg 9 verdifulle tips du kan bruke for å lykkes med å forhandle din fremtidige lønn.

Vit hva du er verdt

Hvis du har en god CV og de rette ferdighetene for stillingen, må du innse at du har mer enn nok å tilby, og din kompetanse bør få en passende lønn Din arbeidserfaring spiller også en avgjørende rolle. Hvis du har fått den nødvendige erfaringen, vil du være mer sannsynlig å tilpasse deg en ny jobb enn noen som nettopp har gått ut av skolen.

Tenk på dine styrker på forhånd, og du kan svare fritt når du sitter ved forhandlingsbordet. Det vil garantert gagne deg om du informerer deg selv på forhånd og vet hva gjennomsnittslønnen er i bransjen du jobber i. Du kan enkelt finne det på nettet, og det vil gi deg en god ide om hva som er vanlig.

Ikke gå for lavt

Sats alltid mer enn du først trodde. Hvorfor? Samtalepartneren din har en følelse av at han får en bedre avtale dersom lønnen blir mindre enn det du opprinnelig ba om i lønnsforhandlingene.

Samtidig vil du få en tilfredsstillende lønn på et blunk. Så det er en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Så ikke vær redd for å spørre for mye. Din arbeidsgiver vil alltid svare med et mottilbud. Hvis du ikke forhandler, går du glipp av en flott mulighet til å tjene en høyere månedlig inntekt.

Lag ditt første forslag

Det første beløpet på bordet er kritisk. Dette er utgangspunktet for lønnsforhandlinger. Får du arbeidsgiveren din til å akseptere ditt første tilbud, og det viser seg å være mye lavere enn du hadde forespeilet deg, blir sluttlønnen ikke så høy.

Så ta initiativet og vær den første til å kreve beløpet. Du har mer kontroll over samtalen og øker sjansene dine for en vellykket lønnsøkning.

Gi velbegrunnede bevis

Har du eller din samtalepartner et lønnsforslag? Da er det alltid lurt å ha sterke argumenter for å underbygge det.

Du kan vise dine styrker for å bevise din merverdi for selskapet. Gi konkrete eksempler på hvordan erfaringen du bringer kommer bedriften til gode. På denne måten kan du vise hvorfor arbeidsgiveren din bør betale deg mer enn han kanskje trodde først, og du kan overbevise ham raskere.

Still spørsmål

Hvis du ikke får svaret du ønsker på tilbudet ditt, er det å stille åpne spørsmål en fin måte å holde samtalen i gang for å oppnå mer. Du kan komme med spørsmål som: «Hva kan jeg gjøre for å bringe oss nærmere?» eller: «Hvordan kom du opp med dette forslaget?».

Du har vist at du er villig til å jobbe med problemer sammen, noe som definitivt vil gjøre vedlikehold mer smidig.

Hold ørene åpne

Ikke bare hva du sier og spørsmålene du stiller betyr noe. Men dine ferdigheter for å lytte kan også komme godt med i lønnsforhandlinger. Lytt til hva samtalepartneren din har å si og la det hele synke inn. På denne måten kan du få verdifull informasjon om din bedrifts behov. Dette sikrer at du kan bruke denne informasjonen til din fordel!

Ikke fokuser for mye på lønn

Hvis selskapet neppe vil tilby høyere lønn, kan du også vurdere hvilken type kompensasjon som vil være mer interessant for deg. Vurder for eksempel alternativer for å ta kurs, mer ferietid, muligheter for å jobbe hjemmefra eller fleksibel arbeidstid. Se selv hva som appellerer til deg mest. Det er kanskje ikke mulig å få høyere lønn nå, men du skaper passende arbeidsforhold for deg selv på denne måten.

Øv, øv, øv

Vær godt forberedt på lønnsforhandlinger. Hvordan gjør du det? Du kan skrive ned hva du vil si til deg selv og deretter øve på samtalen foran et speil eller med en venn eller et familiemedlem. Dette vil gjøre deg mer forankret i faktiske forhandlinger, tryggere i samtaler, og få deg til å fremstå sterkere og oppnå flere resultater.

Dokumenter alt skriftlig

Er du enig og fornøyd med din fremtidige lønn? Flott! Sørg nå for å få avtalen skriftlig. Du kan også inkludere andre ting du har diskutert, for eksempel en ny stillingsbeskrivelse eller mulige bonuser. Husk også at dere begge signerer dokumentet. Dette forhindrer misforståelser og gjør det klart for alle parter hva du har sagt ja til.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

Begynn å lage din CV

Lag en profesjonell CV raskt og enkelt med vår avanserte CV-bygger

+ Start nå

Oppdatert July 05 2023

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.