Karriere

>

Hvordan begynne å bli "voksen": Det beste rådet for å komme inn i arbeidsstyrken etter universitet

StarStarStarStarStar

Hvordan begynne å bli "voksen": Det beste rådet for å komme inn i arbeidsstyrken etter universitet

av CVMaker

  • Karriere
  • · July 06 2023
  • · 8 minimal lesetid
Nyutdannede som hiver hatten deres og klare til å gå inni arbeid

Innholdsfortegnelse

Å hoppe direkte inn i den "virkelige verden" fra universitet kan være skremmende. Å bytte ut de siste årenes forelesninger, oppgaver, prosjekter og eksamener og fester på kvelden med 9-5 karriere er definitivt et stort skifte i livsstil. Når du går over fra studentlivet til arbeidslivet, har vi 15 verdifulle tips som hjelper deg med å finne deg til rette i neste fase av livet ditt.

Å ta det første skrittet i karrieren kan være skummelt, men det er ingen riktig måte å nærme seg det på. Bare vent og karrieren din vil ikke utvikle seg. Alle finner sin match forskjellig. Spesielt siden COVID, opplever studenter å komme inn i arbeidsstyrken som mer utfordrende. Heldigvis er du ikke den første eller eneste som går gjennom denne utfordringen. De fleste studenter tror de må finne en jobb rett etter at de har fått vitnemålet sitt - det er absolutt ikke nødvendig!

Å starte karrieren er spennende, men å vite hva du kan forvente er avgjørende. Gjennom årene har du jobbet hardt for å utvikle ekspertisen og ferdighetene for å støtte deg når du starter din karriere. Alt du trenger å gjøre nå er å komme deg ut og begynne å utforske fantasien din. Vi er her for å hjelpe deg med å ta dine første skritt og gi deg råd om hva du bør gjøre etter universitet.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

1. Begynn å søke så snart som mulig

Vi anbefaler at studentene starter jobbsøkingen før de avslutter høyskolen. Du bør lete etter jobb måneder før du er ferdig utdannet. Skriv en god CV for nyutdannede og kom deg i jobb så fort som mulig. I løpet av denne tiden kan du motta studielån, hjelp fra en verge eller slite med å forsørge deg selv. Du trenger ikke å bekymre deg for ikke å ha råd til tak over hodet, eller stole på å finne en jobb for å betale for ditt neste måltid.

2. Finn ut din økonomiske situasjon

Før du leter etter en jobb, fokuser på dine nåværende behov. Er du et sted hvor du lett kan finne en jobb uten ekstra støtte? Eller må du flytte tilbake til foreldrene dine en stund før du kan finne jobb? Det er vanlig praksis for nyutdannede å flytte hjem under jobbsøkingen. Å flytte hjem kan føles uvirkelig eller ubehagelig, men det er helt normalt. Overlevelse er ikke vanskelig! Alle som får deg til å føle deg mindre om avgjørelsen har ingen anelse om hvordan den virkelige verden egentlig er.

3. Vikararbeid eller annet korttidsarbeid

Vurder å jobbe en stund utenfor hovedfaget eller interesseområdet ditt. Dette alternativet kan være fordelaktig av flere grunner. Forutsatt at du trenger umiddelbar inntekt etter endt utdanning, kan det å søke på ledige stillinger utenfor karrieremålene være en god måte å gi trygghet.

Denne midlertidige stillingen kan være en servitør, barista, bartender eller resepsjonist, hvilken som helst jobb i et kundeservice eller frilanser. Gjør din økonomiske stabilitet til en prioritet, ikke "finn drømmejobben." Det er nok tid i verden til å komme inn i den store bedriftens arbeidsstyrke eller en hvilken som helst bransje. Ta vare på deg selv og din sikkerhet før alt annet.

En annen grunn til å bytte jobb er å ta en pust i bakken fra konstant ansvar. Deltidsarbeid har også ansvar, men i mindre grad enn heltidsstudier eller arbeid. Å starte en deltidsjobb gir deg tid til selvutvikling og tilrettelegging – enten det er i et nytt hjem, miljø eller å få nye venner.

4. Friår

Mange studenter føler behov for å begynne å jobbe umiddelbart etter endt utdanning. Som det sies: «Livet er kort!» Men det er god tid for deg å finne en jobb og komme deg på jobb. Mange forblir i arbeidsstyrken fra starten, og gir ikke tid til å utforske seg selv eller verden rundt dem.

Reis på tvers av forskjellige kontinenter, få et reisearbeidsvisum til Australia, ta fallskjermhopping timer i Indonesia eller ta en dansejobb på deltid i Berlin. I din ungdom er det for mange ting verdt å oppdage og bruke. Ja, livet er kort, gå ut og utforsk verden!

Nei, du vil fortsatt ha tid til å gå inn i arbeidsstyrken. Å bruke noen år på selvutvikling vil ikke avslutte karrieren din.

5. Start internship og opplæring

Nyutdannede blir stadig mer konkurransedyktige i disse dager. Studenter tar på seg ekstra internship, praksisplasser og sidejobber mens de er på universitet for å bygge en unik profesjonell profil. Å få ytterligere yrkeserfaring kan være en fin måte å få jobb på.

Forskjellen mellom internship og praksisplass er i utgangspunktet lønnen og formålet. Internship er vanligvis mer fokusert og nært knyttet til studiene, mens praksis handler mer om spesifikk læring for en stilling og å jobbe tett med en mentor. Noen praksisplasser er betalt og noen ikke. Hvis det er en fulltidsstilling, betaler praksisplasser mer enn en internship, men mindre enn det stillingen din faktisk betaler.

Enten det er internship eller praksis, vil du kunne finpusse ferdighetene dine i et profesjonelt miljø som bedrifter setter pris på for nyutdannede. På den annen side, hvis du presterer godt under din internship eller praksis og bedriften har åpninger, kan du bli tilbudt en kontrakt for heltid.

6. Lag den perfekte CV-en

Mange nyutdannede har en god profil, men vet ikke hvordan de skal vise frem ferdighetene sine ordentlig. En CV er det første dokumentet som rekrutterere og arbeidsgivere gjennomgår under jobbsøknadsprosessen. Dette dokumentet er en avgjørende faktor for om du vil motta en invitasjon til et intervju. Vi har en omfattende blogg og eksempler på hva du bør gjøre med CV-en din.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

7. Innse kraften i nettverket

Muligheter er noen ganger rundt hjørnet uten at vi er klar over det. Kommuniser at du søker jobb til dine profesjonelle og personlige kontakter i det virkelige liv og på sosiale medier. Det kan være at de har en ledig stilling i bedriften, eller kjenner noen som ser etter en som deg. Selv om de ikke har det nivået av kraft eller tilkoblinger, kan de komme over en posisjon som passer godt for deg. Ekstra øyne og ører er alltid en stor ressurs.

Mange universiteter og høyskoler har et alumninettverk som holder eldre kandidater i kontakt. Vurder å kontakte alumni eller ditt alumninettverk for å se om det er ledige stillinger i selskaper de jobber for eller eier. Alumni er mer sannsynlig å ansette noen med kjent eller lignende bakgrunn enn en fullstendig fremmed.

8. Kom på LinkedIn og bruk det til din fordel

LinkedIn er en plattform som forbinder mennesker over hele verden, akkurat som sosiale medier, men for profesjonelle. Det er en flott plattform for å utforske jobber, bygge en profil og knytte forbindelser. Legg til alle dine medarbeidere fra ekstrajobb, internship og studie.

Når du har opprettet profilen din og bygget nettverket ditt, kan du utforske LinkedIns utvalg av fagfolk. Det er flere måter å få strategisk kontakt med folk på LinkedIn. Sjekk selskapene du vil jobbe med og menneskene som jobber der. Send dem en lenke og fortell dem mer om deg selv. Send gjerne en kald e-post til folk din CV og interesse for selskapet.

En annen måte er å søke etter personer som jobber i stillingene du ønsker å jobbe for. Ta kontakt med disse menneskene og uttrykk din beundring for deres karriere eller stilling. Be dem om å være din mentor, eller hvis de vet om en ledig stilling som kan hjelpe deg med å starte karrieren i en lignende retning.

9. Finn en mentor

Å finne en mentor kan være en livsendrende opplevelse. Noen fagfolk med mange års erfaring vil gjerne lære deg opp og dele kunnskapen sin. Å søke og opprettholde relasjoner med mennesker som er mer etablert enn deg er en viktig strategisk fordel som er avgjørende for utvikling av karrieren din. Hver ansatt er ansvarlig for å styre sin egen karriere.

Gjør deg mer bevisst på ansatte som har vært lenge i selskapet eller har spennende karriereveier. Din omgangskrets kan være hyggeligere når du samles på kontoret, men prøv å snakke med mer erfarne kolleger utenfor kretsen din - de kan hjelpe deg i karrieren.

10. Send åpne søknader (søk på ledige stillinger)

Den best bevarte hemmeligheten til arbeidsstyrken er at noen jobber ikke engang eksisterer på jobbtavler ennå. Vurder å søke med en åpen søknad til selskapet. Noen selskaper skjønner kanskje ikke hva de går glipp av før de ser dem lagt ut foran seg. Andre ganger har bedrifter ledige stillinger i bedriften som ikke er offentliggjort. Du vet aldri hva årsaken kan være, så hvorfor ikke før? Send din CV og følgebrev!

11. Søk på siste ledige stillinger

Dette kan virke åpenbart, men det er et ofte glemt trinn. Som vi nevnte, er det greit å søke tidlig. Dette betyr at de kan se CV-en din og bestemme at du er den rette personen for jobben. Filtrer de siste ledige stillingene innen 24 timer og søk på noen spennende stillinger. Denne teknikken gjelder ikke bare for din første jobb, men for enhver jobbsøknad senere i livet.

12. Vær tålmodig

Tålmodighet vil være din beste venn. Å søke jobber kan være en slitsom oppgave. Ikke bare må du fokusere på den praktiske anvendelsen, men stresset ved å høre en positiv respons tapper også din mentale energi. Du får kanskje ikke gode nyheter i første runde, men ikke la det ta motet fra deg. Alle har måttet møte flere avslag før de sikret seg sin nåværende karriereposisjon. Fortsett med det gode arbeidet og fortsett å søke på nye stillinger.

13. Utvikle rutine og profesjonell tilnærming

Variasjonen i timeplanen for universitetet vil utvilsomt bety at du vil ha massevis av fritid hver uke mellom forelesninger og veiledninger. Dette betyr at du har fleksibiliteten til å gjøre ting når du bestemmer deg for å gjøre dem. Å legge ned 40 timers planlagt arbeid i uken krever betydelig tilpasning.

I næringslivet bør verdien av timing ikke undervurderes. Hvis du ikke er punktlig på universitet, dra litt tidligere for å komme på jobb i tide, og sørg for at du har en planlegger for å registrere informasjonen (dato/sted) for hver briefing og frist. Bruk en planlegger for å holde en telling av hver arbeidsforpliktelse og noter ned nye elementer etter hvert som de dukker opp. Til slutt, overhold kleskoden arbeidsgiveren din forventer at du skal bruke. Undersøk bedriftskulturen for å handle og kle deg deretter.

14. Ikke slutt å lære utenfor klasserommet

Du tror kanskje studiene dine har stoppet på ubestemt tid etter at du tok den siste eksamenen din, men det fortsetter når du blir med i arbeidsstyrken. Det er spesialistkunnskap, ferdigheter, konsepter, mønstre, casestudier og offline strukturer som er relevante for graden din, men det er en hel rekke ytterligere ferdigheter du trenger å lære. Fortsett å lære utenom kontortid. Du bør ikke undergrave viktigheten av å følge med på endringer som har store implikasjoner for din bransje.

I dagens konkurranseutsatte marked kan du vurdere å ta kurs eller få anerkjente sertifikater for å vise frem ferdighetene dine ytterligere. Å legge til denne komponenten i CV-en din vil få deg til å skinne enda mer som kandidat. Du kan velge å skrive en ferdighetsbasert CV eller legg til en seksjon for sertifisering i CV-en din i stedet.

15. Ta en annen tilnærming til vanskelige situasjoner

Harde eller vanskelige roller og miljøer er uunngåelige. Du kan finne deg selv å jobbe med et gruppeprosjekt der ikke alle gjør sin del. På universitet er et passende svar å informere professoren, som vil vurdere de andre studentene deretter. Dette kan imidlertid se litt annerledes ut på arbeidsplassen. Du må kanskje tenke på det store bildet og resten av teamet. Å rapportere kollegene dine til en leder kan ha en skadelig effekt på moralen og komplisere fremtidige oppdrag – spesielt hvis du må jobbe med dem igjen.

Du kan også føle deg misfornøyd med arbeidsmengden, eller frustrert over mangelen på veiledning fra seniorene dine, men til syvende og sist må du lære å regulere følelsene dine. Alternativt vil du lære å håndtere negativitet og implementere dine innovative ideer for å positivt endre oppfatningen din.

Alt er helt nytt! Sørg for å ta risiko, gjør feil og lær av dem. Hver opplevelse, uansett hvor ille det føles akkurat nå, er en givende læringsmulighet for deg.

Vær stolt av det du har gjort så langt; det vil gå bra uansett. Å bli avvist under søknadsprosessen kan være frustrerende, men vit at det er noen som passer for deg. Noen selskaper vil mer enn gjerne ha deg med på laget.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

Klar for å finne drømmejobben?

Takket være CV Maker har over 112 872 brukere funnet drømmejobben

+ Start nå

Oppdatert July 06 2023

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.