Å nevne hobbyer og interesser på CVen; det du kan og ikke kan gjøre

Å nevne hobbyer og interesser på CV-en kan i noen tilfeller være en viktig del av din CV. Mange kandidater inkludere dette i sin CV, men det er en del misforståelser når det gjelder hva som bør og ikke bør være inkludert. Dine hobbyer og interesser skal kun være med dersom de er relevante. Det kan for eksempel hjelpe å ha visse ferdigheter og kompetanser når det gjelder sosiale og lokale aktiviteter. På denne måten kan den som rekrutterer få ledetråder om hvordan personen er i det virkelige liv, samt hans interesser. Det er anbefalt at du inkluderer hobbyer og interesser, fordi det er en flott måte å skille seg ut fra konkurrentene sine på. Det viser arbeidsgiveren litt av personligheten din og gir deg derfor bedre sjanse til å bli kalt inn på et jobbintervju.

Lag din profesjonelle CV nå

Skal du nevner dine hobbyer og interesser i CV-en?

For det første er svaret på spørsmålet både ja og nei. Det positive med å inkludere hobbyer i CV-en din er følgende:

 • Hjelpe deg å få arbeidsgiveren til å forstå din personlighet, noe som kan være en ekstra fordel
 • Hente ut verdifull kompetanse, avhengig av hvilken bransje du søker jobb
 • Få deg til å skille deg ut fra mengden, spesielt når det er sterk konkurranse

På en annen side kan det å inkludere hobbyene dine også være negativt. Her er noen argumenter for hvorfor du bør utelate dem:

 • De er ofte ikke relevant for den stillingen du søker på og arbeidsgivere er derfor kanskje ikke interessert
 • Tvilsomme eller uvanlige hobbyer kan ødelegge søknaden din og gjøre deg til en mindre aktuell kandidat
 • Det kan også være sløsing med verdifull plass på CV-en som kunne vært brukt på relevant informasjon som utdanning og karriere

Uansett om du velger å inkludere dine hobbyer eller ikke i din CV, bør det avhenge av ditt erfaringsnivå, stillingen du søker på og bransjen. Nedenfor finner du en del som vil hjelpe deg med å avgjøre om du bør ta med hobbyer og interesser.

Eksempler på situasjoner hvor det å legge til hobbyer og interesser har liten verdi

Avhengig av bestemte omstendigheter, er det mulig at det å inkludere dine hobbyer ikke har noen innvirkning på din CV. Kandidatene nedenfor har for eksempel ingen grunn til å inkludere hobbyene sine i CV-en.

 • Kandidater med mange års arbeidserfaring
  La oss se på et eksempel der du har 5-10 års erfaring med prosjektledelse. Dersom du søker på en jobb innen det samme feltet, hvorfor vil du ha med hobbyer og interesser? Du bør heller konsentrere deg om detaljer på CV-en som har fokus på resultater og prestasjoner. Årene med erfaring er det som gjør at du tydelig skiller deg ut fra mengden.
 • Når du har felles interesser
  Det du skriver på CV-en bør tilføre en verdi. Det er ingenting galt med å like å gå i fjellet, se på film eller sosialt samvær, men å legge det til på din CV vil ikke utgjøre en forskjell. Det er også en sannsynlighet for at de fleste som kommer på intervju har de samme interessene. Med andre ord, har du hørt om arbeidsgivere som trenger folk som er interessert i å se på film?

Når du skal legge til hobbyer og interesser på CV-en din

Nå som du vet når du ikke bør legge til hobbyer til CV-en din, er det også tilfeller der det å gjøre det motsatte er en ekstra fordel. Ta en titt på eksemplene nedenfor.

 • Uerfarne kandidater
  De som har liten eller ingen erfaring innen jobben de søker på, kan ha vanskeligheter med å utdype sine evner og ferdigheter. Dersom du må lage en CV som student på jakt etter en praksisplass, vil du for eksempel har lite relevant arbeidserfaring. I slike tilfeller kan det være lurt å legge til informasjon om hobbyer og interesser. Dersom du for eksempel liker sport, samfunnsarbeid og er frivillig i foreninger som Røde Kors, kan det åpne opp for muligheter til å demonstrere ferdighetene dine innen lederskap og teamarbeid.
 • Når du søker på en stilling som leder uten profesjonell ledererfaring
  Arbeidsgivere ser vanligvis etter erfaring innen ledelse i ledende stillinger. Men en leder må også begynne et sted. Hvis du ikke har administrerende erfaring, kan du vise ferdigheter du har oppnådd som leder i en annen setting. Tenk på ferdighetene du har oppnådd som kaptein på fotballaget eller som styremedlem for en organisasjon.
 • Personer med hobbyer som er relatert til jobben de søker
  Hvis du har hobbyer som er direkte knyttet til jobben du søker på, kan det være en ekstra fordel å ta det med på din CV. Slike hobbyer fanger vanligvis interessen til arbeidsgiver og gir deg bedre mulighet for å få jobb. Hvis du for eksempel liker å utvikle nettsider som en av dine hobbyer og du tilfeldigvis har en personlig nettside, vil det være en god måte å markere dine ferdigheter og lidenskap innen feltet.
 • Folk som bytter karriere
  Å søke jobb for mennesker som ønsker å gjøre en karriereendring kan være tøft. I de fleste tilfeller har du ikke direkte erfaring med stillingene du søker på, noe som gjør det vanskelig å sikre en jobb. Dersom du derimot har personlige interesser innen det nye feltet, vil det være verdt å nevne det, siden det viser ferdigheter og motivasjon. En advokat som for eksempel ønsker å starte som reiseskribent, vil ha problemer med å komme på intervju kun ved å nevne sitt arbeid innen juss. Å legge til mer om informasjon om sin lidenskap for skriving og reiser på CV-en, vil derimot gjøre den mer relevant for søknaden og øke sannsynligheten for å få svar fra arbeidsgivere.

Lag din profesjonelle CV nå

Fordelene med å inkludere dine interesser og hobbyer

Arbeidsgivere rekrutterer folk til å jobbe for dem; med andre ord investerer de i mennesker. I dette tilfellet er de alltid på jakt etter ledetråder i kandidatens søknad for å finne ut mer om interesser, ferdigheter og kompetanse. Det er disse tre punktenes som vil hjelpe dem med å avgjøre om du er passer til jobben eller ikke. Noen av fordelene med å inkludere hobbyene dine i CV-en:

 • Det hjelper arbeidsgivere med å få detaljerte opplysninger om deg
 • Noen hobbyer hjelper arbeidsgiver med å forstå hva slags person du er utenfor kontoret
 • Det kan være et enkelt emne for litt småprat i starten av jobbintervjuet
 • Hobbyer som inkluderer fritidsaktiviteter som sport, viser dem at du er frisk og i fysisk form
 • Engasjement i frivillig arbeid vil fortelle mye om din personlighet

Hobbyer du bestemmer deg for å inkludere i din CV avslører mye informasjon om deg. Sørg derfor for at de er relevante for den jobben du søker på. Å legge til dokumenter som underbygger det som blir skrevet kan være en ekstra fordel. Hvis du ønsker å få en bedre forståelse for hvordan du kan legge til interesser i din CV, så kan du sjekke ut de forskjellige eksemplene på CV som du kan laste ned gratis.

Hvor bør du nevne interesser og hobbyer?

Det er valgfritt å legge til hobbyer. Å plassere det i den øvre delen av CV-en din gjør gir kanskje feil inntrykk og kan oppfattes som at du ikke vet hvordan du skal prioritere ting. Hobbyer har ikke mer betydning enn arbeidserfaringen og kvalifikasjonene dine når en arbeidsgiver skal ta en beslutning om å ansette deg. Denne delen bør derfor være kort og få mindre plass. Det finnes imidlertid noen sjeldne tilfeller hvor hobbyer er viktigere enn arbeidserfaring. Hvis du for eksempel er uteksaminert og søker på en stilling som fotballtrener, vil du kanskje nevne en liga du har nylig vunnet et mesterskap eller kamp du var involvert i.

Eksempel CV på lite arbeidserfaring hvor interesser er nevnt

Eksempel CV Lite arbeidserfaring

Interessene er nevnt i venstre kolonne, det skal ikke være hovedfokuspunktet. Men i tilfelle du er en cv med lite arbeidserfaring, kan de vise hvilken type person du er.

Relaterte artikler

Mer enn 112.872 brukere har allerede opprettet sin CV

Med vår CV-skaper kan du raskt og enkelt lage en distinkt og profesjonell CV på bare 15 minutter.

Lag din CV

Du har 65% sjanse for å få deg en jobb.