Å nevne referanser på CV-en din, slik kan du gjøre det!

i

Du har funnet den ideelle ledige stillingen, og du ønsker å søke, men det står at det er behov for referanser. Nevner du dette umiddelbart på CV-en, eller venter du til du blir spurt direkte om det? Hva gjør du hvis det ikke er nevnt i stillingsannonsen? Vi gir deg de beste rådene når det gjelder å sitere referanser på CV-en. For eksempel hvordan du best kan skrive de opp. Først vil vi kort diskutere hva referanser er og hvilke referanser som kan brukes på din CV.

Hva er referanser?

Referanser er personer som du har jobbet med i profesjonelle omgivelser, og som er villige til å si sin mening om din funksjon og personlighet. For eksempel hvordan du jobbet i en tidligere jobb og hvilken type arbeidstaker du er. Er du kanskje et produksjonsmonster eller en perfeksjonist? Personer som gir denne vurderingen kalles referanser. Det anbefales selvfølgelig kun å bruke referanser som du vet er positive. Derfor er det viktig å tenke nøye gjennom hvilke referanser du tar med i CV-en.

Lag din profesjonelle CV nå

Eksempel på CV - Regnskapsmedarbeider med referanser - Edinburgh mal

Eksempel på CV - Regnskapsmedarbeider med referanser

Last ned dette eksempelet på CV - Regnskapsmedarbeider med referanser

I CV-en over søker Mari en jobb som regnskapsmedarbeider. Hun jobber for tiden i et vikariat som regnskapsmedarbeider i et anerkjent selskap, og har ett år utdannelse som regnskapsmedarbeider fra NKI. Med en kort arbeidserfaring og utdannelse, velger Marit å trekke frem referanser for å heve nivået på CV-en sin. Hun skriver opp tre forskjellige referanser, en sjef, kollega og en faglærer, som alle kan fremheve hennes kompetanse innen regnskap på forskjellige arbeidsnivåer. Med relevant erfaring og utdanning, samt tre sterke referanser bør hun være en god kandidat for stillingen.

Hva slags referanser kan du bruke i CV-en?

Det er veldig vanlig å føre en tidligere arbeidsgiver som referanse på CV-en. Imidlertid er det også andre kilder som kan brukes som din referanse. For eksempel en kollega du har jobbet tett med, eller en leder som du hatt i teamet ditt. Eller noen fra en klubb eller forening som du kan bruke som referanse. For eksempel hvis du er eller har vært i styret eller har vært aktiv som frivillig. En lærer kan også være en referanse og kan nevnes på CV-en din. Hvis du ikke kjenner noen, tenk nøye etter. Du har kanskje jobbet i en prosjektgruppe med andre studenter. Eller utført andre aktiviteter som du ikke umiddelbart vurderer, men som vil være et godt grunnlag for en referanse. Det er for eksempel også mulig å bruke en praksisveileder som en referanse.

adding refernces to cv using CVmaker

Hva er den beste måten å inkludere referanser på din CV?

1. Å nevne "referanser på forespørsel"

Det er flere måter å inkludere referanser på i CV-en din. Hvis det ikke står noe i stillingsannonsen om referanser, trenger du ikke å utdype det, men nevn gjerne at referanser er tilgjengelig. Dette er det eneste du trenger å nevne på CV-en. Ta med en kort setning på CV-en, for eksempel "Referanser på forespørsel" eller "Referanser tilgjengelig på forespørsel." Du trenger ikke gå dypere inn på det. Ofte blir du spurt om referanser under eller etter jobbintervjuet.

2. Navn og funksjonsreferanse

Når du skriver opp referanser på CV-en, bør du nevne referansen med navn og etternavn. I tillegg oppgir du navnet på bedriften og stillingen som gjelder for referansen.

3. Full referanse inkludert kontaktdetaljer

Den mest omfattende måten å inkludere en referanse på CV-en din, er å legge til kontaktinformasjonen (e-postadresse og telefonnummer). Gjør dette kun hvis du har fått tillatelse fra referansen du nevner.

Hvilke alternativer kan du bruke for å få profesjonelle referanser?

Har du en begrenset arbeidserfaring, eller har du ingen passende referanser tilgjengelig fra tidligere jobber? I så fall er det viktig å kun inkludere referanser i CV-en din hvis du blir bedt om det. I andre situasjoner nevner du det ikke. Det er imidlertid nyttig å tenke på mulige referanser du kan skrive opp. Det er alltid mulig at dette spørsmålet kommer opp under jobbintervjuet. Om det skulle skje, er du allerede forberedt. Alternativer til profesjonelle referanser er for eksempel tidligere kolleger, lærere eller personer fra en forening eller klubb.

Lag din profesjonelle CV nå

Tips for å sitere referanser

Det endelige målet med å sitere referanser, er å vise til personer som kan støtte dine personlige og profesjonelle ferdigheter. Det er lett å hevde alle slags ferdigheter og kompetanser, så arbeidsgivere vil at historien skal bli bekreftet av folk du har jobbet med. Nedenfor er noen viktige tips.

1. Få tillatelse til å skrive opp personer som referanser på CV-en

Hvis du nevner referanser på CV-en, må du informere personen om dette, slik at han eller hun ikke plutselig blir overrasket av en telefonsamtale fra et selskap som spør om arbeidsytelsen din. For øvrig er det vanlig at en bedrift først ber om tillatelse til å kontakte referansene du har oppgitt. På dette tidspunktet er det fint å føle seg litt frem om hvilke spørsmål de skal stille, slik at du kan informere og forberede referansen din.

2. Ikke oppgi (fullstendige) referanser hvis ikke det er spesifisert i stillingsannonsen

Det er vanligvis ikke obligatorisk å inkludere fullstendige referanser med kontaktinformasjon på CV-en. Dette er derfor ikke nødvendig hvis det ikke er spesifisert i stillingsannonsen. Hvis du vil understreke at du har (gode) referanser, er det best å gjøre det ved å si "referanser på forespørsel". Du ønsker selvfølgelig å være forsiktig med kontaktinformasjonen til referansene dine.

3. Inkluder kun positive referanser

Har du jobbet for en arbeidsgiver der det oppstod problemer? La det i så fall utebli fra CV-en. Du ønsker selvfølgelig å stå frem i et godt lys, og derfor nevner du bare de positive referansene.

4. Legg aldri ut referanser på din online-CV eller på LinkedIn

Det er ikke vanlig å legge inn referanser på en online-CV eller på LinkedIn. Bruk bare referanser på CV-en du sender sammen med søknaden din. Via LinkedIn er det andre måter å vise frem resultatene dine. For eksempel gjennom "anbefalinger" og "ferdigheter". Videre vil du ikke at alle skal ha tilgang på kontaktinformasjonen til dine referanser.

5. Lag en egen liste med referanser

Hvis du nevner referanser i CV-en, oppretter du en egen liste for dette. Det er selvfølgelig bra hvis det er flere referanser å nevne. Videre overlater du den fremtidige arbeidsgiveren valget om hvem de ønsker å kontakte. Selvfølgelig, etter at du har gitt tillatelse.

6. Ikke oppgi din nåværende arbeidsgiver hvis de ikke vet om noe

Det er selvfølgelig ikke smart å nevne din nåværende arbeidsgiver i CV-en din hvis de ikke vet noe om søknadsplanene dine. Utelat i så fall referanser fra din nåværende arbeidsgiver.

Konklusjon

Ved å oppgi referanser på CV-en kan du gjøre CV-en ekstra pålitelig. En god referanse kan få deg frem i køen foran andre kandidater. Tenk nøye gjennom referansene du nevner og hva de vil si om deg. Forsikre deg om at referansene dine er klar over at du bruker dem som referanse. Synes du det er vanskelig å lage en CV? Ta en titt på CV-eksemplene våre for inspirasjon, eller velg den enkle utveien og få CV-en din laget av profesjonelle.

Relaterte artikler

Mer enn 112.872 brukere har allerede opprettet sin CV

Med vår CV-skaper kan du raskt og enkelt lage en distinkt og profesjonell CV på bare 15 minutter.

Lag din CV

Du har 65% sjanse for å få deg en jobb.