CV

>

Å nevne referanser på CV-en din, slik kan du gjøre det!

StarStarStarStarStar

Å nevne referanser på CV-en din, slik kan du gjøre det!

av CVMaker

  • CV
  • · May 29 2024
  • · 5 minimal lesetid
Å nevne referanser på CV-en din, slik kan du gjøre det!

Innholdsfortegnelse

Du har funnet den ideelle ledige stillingen, og du ønsker å søke, men det står at det er behov for referanser. Legger du til CV referanser umiddelbart, eller venter du til du blir spurt direkte om det? Hva gjør du hvis det ikke er nevnt i stillingsannonsen? Vi gir deg de beste rådene når det gjelder å sitere referanser på CV-en. For eksempel hvordan du fører dem opp mest hensiktsmessig. Først vil vi kort diskutere hva referanser er og hvilke referanser som kan brukes på din CV.

Lag din egen profesjonelle CV nå

Klikk her

Hva er referanser?

Referanser er personer som du har jobbet med i profesjonelle omgivelser, og som er villige til å si sin mening om din funksjon og personlighet. For eksempel hvordan du jobbet i en tidligere jobb og hvilken type arbeidstaker du er. Har du veldig høy produktivitet eller en perfeksjonist? Personer som gir denne vurderingen kalles referanser. Referanser fra jobb anbefales kun å brukes om du vet at de er positive. Derfor er det viktig å tenke nøye gjennom hvilke referanser du tar med i CV-en.

Referanser CV eksempel - Regnskapsmedarbeider- Edinburgh mal

CV eksempel med referanser

Last ned dette eksempelet på CV - Regnskapsmedarbeider med referanser

I dette CV eksempel med referanser søker Mari en jobb som regnskapsmedarbeider. Hun jobber for tiden i et vikariat som regnskapsmedarbeider i et anerkjent selskap, og har ett år utdannelse som regnskapsmedarbeider fra NKI. Med en kort arbeidserfaring og utdannelse, velger Marit å trekke frem referanser for å heve nivået på CV-en sin.

Hun skriver opp tre forskjellige referanser, en sjef, kollega og en faglærer, som alle kan fremheve hennes kompetanse innen regnskap på forskjellige arbeidsnivåer. Med relevant erfaring og utdanning, samt tre sterke referanser bør hun være en god kandidat for stillingen.

Hva slags referanser kan du bruke i CV-en?

Det er veldig vanlig å føre en tidligere arbeidsgiver som referanse på CV-en. Imidlertid er det også andre kilder som kan brukes som din referanse. For eksempel en kollega du har jobbet tett med, eller en leder som du hatt i teamet ditt. Eller noen fra en klubb eller forening som du kan bruke som referanse. For eksempel hvis du er eller har vært i styret eller har vært aktiv som frivillig. En lærer kan også være en referanse og kan nevnes på CV-en din. Hvis du ikke kjenner noen, tenk nøye etter. Du har kanskje jobbet i en prosjektgruppe med andre studenter. Eller utført andre aktiviteter som du ikke umiddelbart vurderer, men som vil være et godt grunnlag for en referanse. Det er for eksempel også mulig å bruke en praksisveileder som en referanse.

Hvordan skrive referanser på CV som er relevante?

Det er veldig vanlig å føre en tidligere arbeidsgiver som referanse på CV-en. Imidlertid er det også andre kilder som kan brukes som din referanse. Så hva er referanser du kan bruke? For eksempel en kollega du har jobbet tett med, eller en leder som du hatt i teamet ditt. Eller noen fra en klubb eller forening som du kan bruke som referanse. For eksempel hvis du er eller har vært i styret eller har vært aktiv som frivillig. En lærer kan også være en referanse og kan nevnes på CV-en din. Hvis du ikke kjenner noen, tenk nøye etter. Du har kanskje jobbet i en prosjektgruppe med andre studenter. Eller utført andre aktiviteter som du ikke umiddelbart vurderer, men som vil være et godt grunnlag for en referanse. Det er for eksempel også mulig å bruke en praksisveileder som en referanse.

nevne referanser på CV-en din med CVMaker

Hvor mange referanser på CV, og skal jeg inkludere dem i det hele tatt?

Her får du tre alternativer å velge mellom ut i fra hva du synes passer best ut i fra stillingene du søker på. 

1. Å nevne "referanser oppgis på forespørsel"

Det er flere måter å inkludere referanser på i CV-en din. Hvis det ikke står noe i stillingsannonsen om referanser, trenger du ikke å utdype det, men nevn gjerne at referanser er tilgjengelig. Dette er det eneste du trenger å nevne på CV-en. Ta med en kort setning på CV-en, for eksempel "Referanser på forespørsel" eller "Referanser tilgjengelig på forespørsel." Du trenger ikke gå dypere inn på det. Ofte blir du spurt om referanser på jobbintervju, så gjør dem helle klar til du er mer sikker på at du får tilslag på jobben. . 

2. Navn og funksjonsreferanse

Når du skriver opp referanser på jobbsøknad eller  CV-en, bør du nevne referansen med navn og etternavn. I tillegg oppgir du navnet på bedriften og stillingen som gjelder for referansen.

3. Full referanse inkludert kontaktdetaljer

Den mest omfattende måten å inkludere en referanse på CV-en din, er å legge til kontaktinformasjonen (e-postadresse og telefonnummer). Gjør dette kun hvis du har fått tillatelse fra referansen du nevner.

Hvilke alternativer kan du bruke for å få profesjonelle referanser?

Har du en begrenset arbeidserfaring, eller har du ingen passende referanser tilgjengelig fra tidligere jobber? I så fall er det viktig å kun inkludere referanser i CV-en din hvis du blir bedt om det. I andre situasjoner nevner du det ikke. Det er imidlertid nyttig å tenke på mulige referanser du kan skrive opp. Det er alltid mulig at dette spørsmålet kommer opp under jobbintervjuet. Om det skulle skje, er du allerede forberedt. Alternativer til profesjonelle referanser er for eksempel tidligere kolleger, lærere eller personer fra en forening eller klubb.

Ønsker du å bygge en profesjonell CV?

Start nå

Tips for å sitere referanser

Hvor mange referanser man bør ha med på en CV er avhengig av hvor mange som kan underbygge din erfaring som er relevant for jobben du søker på. 

Det endelige målet med å sitere referanser, er å vise til personer som kan støtte dine personlige og profesjonelle ferdigheter. Det er lett å hevde alle slags ferdigheter og kompetanser, så arbeidsgivere vil at historien skal bli bekreftet av folk du har jobbet med. Nedenfor er noen viktige tips.

1. Få tillatelse til å skrive opp personer som referanser på CV-en

Hvis du nevner referanser på CV-en, må du informere personen om dette, slik at han eller hun ikke plutselig blir overrasket av en telefonsamtale fra et selskap som spør om arbeidsytelsen din. For øvrig er det vanlig at en bedrift først ber om tillatelse til å kontakte referansene du har oppgitt. På dette tidspunktet er det fint å føle seg litt frem om hvilke spørsmål de skal stille, slik at du kan informere og forberede referansen din.

2. Ikke oppgi (fullstendige) referanser hvis ikke det er spesifisert i stillingsannonsen

Det er vanligvis ikke obligatorisk å inkludere fullstendige referanser med kontaktinformasjon på CV-en. Dette er derfor ikke nødvendig hvis det ikke er spesifisert i stillingsannonsen. Hvis du vil understreke at du har (gode) referanser, er det best å gjøre det ved å si "referanser på forespørsel". Du ønsker selvfølgelig å være forsiktig med kontaktinformasjonen til referansene dine.

3. Inkluder kun positive referanser

Har du jobbet for en arbeidsgiver der det oppstod problemer? La det i så fall utebli fra CV-en. Du ønsker selvfølgelig å stå frem i et godt lys, og derfor nevner du bare de positive referansene.

4. Legg aldri ut referanser på din online-CV eller på LinkedIn

Det er ikke vanlig å legge inn referanser på en online-CV eller på LinkedIn. Bruk bare referanser på CV-en du sender sammen med søknaden din. Via LinkedIn er det andre måter å vise frem resultatene dine. For eksempel gjennom "anbefalinger" og "ferdigheter". Videre vil du ikke at alle skal ha tilgang på kontaktinformasjonen til dine referanser.

5. Lag en egen liste med referanser

Hvis du nevner referanser i CV-en, oppretter du en egen liste for dette. Det er selvfølgelig bra hvis det er flere referanser å nevne. Videre overlater du den fremtidige arbeidsgiveren valget om hvem de ønsker å kontakte. Selvfølgelig, etter at du har gitt tillatelse.

6. Ikke oppgi din nåværende arbeidsgiver hvis de ikke er klar over det

Det er selvfølgelig ikke smart å nevne din nåværende arbeidsgiver i CV-en din hvis de ikke vet noe om søknadsplanene dine. Utelat i så fall referanser fra din nåværende arbeidsgiver.

Konklusjon

Ved å oppgi referanser på CV-en kan du gjøre CV-en ekstra pålitelig. En god referanse kan få deg frem i køen foran andre kandidater. Tenk nøye gjennom referansene du nevner og hva de vil si om deg. Forsikre deg om at referansene dine er klar over at du bruker dem som referanse. Synes du det er vanskelig å lage en CV? Ta en titt på CV-eksemplene våre for inspirasjon, eller velg den enkle utveien og få CV-en din laget av profesjonelle.

Begynn å lage din CV

Lag en profesjonell CV raskt og enkelt med vår avanserte CV-bygger

+ Start nå

Oppdatert May 29 2024

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.