Slik lager du en moderne CV! Se våre eksempler, tips og maler

Hvor en CV tidligere var en enkel liste med personlig informasjon, arbeidserfaring og referanser, må du i dag legge til mer informasjon. Arbeidsgivere leter etter hva som skiller deg ut ifra mengden. Hva er din personlighet, hva er din livsstil og hvilke moderne kvaliteter har du? Klare og strenge regler gir plass for originalitet og kreativitet. Det gir deg muligheten til å tilpasse CV-en, men alle disse valgene er også overveldende. Hvordan utnytter du plassen på CV-en din best mulig? Hvilken informasjon ser arbeidsgivere etter, og hvordan kan du sikre at CV-en din umiddelbart skiller seg ut? Vi hjelper deg på vei med disse praktiske tipsene til en moderne CV!

Eksempel på moderne CV - Stanford mal

CV-Jesper-Bartender

Lag din profesjonelle CV nå

Tips 1: Start med en personlig profil

Rekrutterere og arbeidsgivere ønsker raskt og enkelt å se hva du kan tilby dem. Derfor det er så viktig å legge til en personlig profil i din CV. Bruk første avsnitt i CV-en din til dette, slik at leseren umiddelbart ser hva du kan tilby. En personlig profil er et kort sammendrag av din CV. Hvilke egenskaper har du å tilby, hva slags erfaring har du og hvordan ser din personlige situasjon ut? På omtrent fem til seks setninger må du overbevise en potensiell arbeidsgiver om at du er en interessant kandidat. Vil du gjøre et fullstendig inntrykk? Juster alltid din personlige profil litt, avhengig av firmaet du søker på. På denne måten vil en arbeidsgiver umiddelbart se at du har satt deg inn i stillingen du søker på.

Hva skal ikke mangle i en personlig profil?

  • Hvilken erfaring har du? Nevn relevante kurs, prosjekter og jobber.
  • Hva er din situasjon? Kanskje du nettopp har blitt uteksaminert, du har gjort en omvending i karrieren din, eller du leter etter en jobb med mer utfordring.
  • Hvilke egenskaper har du? Angi hvordan du skiller deg ut fra andre og kom med konkrete eksempler.
  • Hva er dine mål? Leter du etter karrieremuligheter eller ønsker du å spesialisere deg?

Tips 2: Bruk en moderne mal

Layouten må se profesjonell ut, selv når det gjelder en CV. Ingen er fornøyd med et hvitt A4-ark med svarte bokstaver i Times New Roman, inkludert arbeidsgivere. Gjør din CV mer slående ved å bruke en moderne mal med slank grafikk, litt farge og et unikt oppsett. Det er en fin måte å skille deg ut på, og fange oppmerksomheten til en arbeidsgiver eller rekrutterer. Det viser også at du er villig til å bruke tid og oppmerksomhet på arbeidet ditt uten å overse noen detaljer.

Er du ikke så god på designprogramvare, og synes du det er vanskelig å lage en CV på en kreativ måte? Ikke noe problem, bare bruk en mal. Disse dokumentene danner det perfekte grunnlaget for din CV, alt du trenger å gjøre er å oppgi riktig informasjon. På denne måten fanger du oppmerksomheten med en moderne CV uten å måtte bruke InDesign eller PhotoShop. Nysgjerrig på mulighetene? Hos CVmaker finner du utallige CV-maler som alle er moderne, slående og profesjonelle.

Tips 3: Bruk et effektivt oppsett

Du har funnet en moderne mal, nå må du fylle ut CV-en. Tradisjonelle CV-er ble alltid bygget i kronologisk rekkefølge. Det betyr: din nyeste arbeidserfaring er alltid på topp. List deretter opp alt de andre jobbene dine, og oppfør den første jobben din sist. Det samme gjelder kurs og prosjekter du har jobbet med. Fordelen med dette systemet er at arbeidsgivere ser nøyaktig hvordan du har utviklet deg, men ulempen er at det er tidkrevende å finne den mest relevante arbeidserfaringen. Tid er penger, så det kan gjøres mer effektivt!

Derfor anbefales det å bygge et moderne CV basert på relevans. Har du hatt seminarer eller et kurs som passer perfekt til den ledige stillingen? Da navngir du dette først, selv om du har deltatt i andre kurs i ettertid. Det samme gjelder arbeidserfaringen din. På denne måten kan en arbeidsgiver umiddelbart se hvilken relevant erfaring du har, og hvor egnet du er for jobben. Det er derfor alltid viktig å justere rekkefølgen på CV-en til den ledige stillingen du søker på. Det vil bare øke sjansene dine!

Tips 4: Legg alltid til et profesjonelt bilde

Et bilde sier mer enn tusen ord, så en moderne CV bør ikke være uten et bilde. Rekrutterere og arbeidsgivere er flinkere til å huske ansikter enn navn. Ikke videresend et eget dokument med et bilde, men ta det inn i designet til CV-en. Plasserer det helst øverst på siden, slik at ansiktet ditt blir synlig umiddelbart. Det anbefales ikke å bruke et ferie- eller gruppebilde. Invester i fremtiden din og få noen profesjonelle bilder tatt av en erfaren fotograf. En profesjonell vet nøyaktig hvordan du ser best ut på et bilde.

Hvilke krav bør ditt profesjonelle bilde oppfylle?

  • Gå helst for et portrettfoto. Trim et større bilde om nødvendig.
  • Behold formatet til et passbilde.
  • Bruk klær som passer til funksjonen din, forretnings-casual eller formelt.
  • Still deg foran en nøytral bakgrunn, for eksempel en hvit vegg.
  • Smil forsiktig til kameraet, men hold det dempet.

Tips 5: Slett gammel eller irrelevant informasjon

Less is more, spesielt når det gjelder en CV. Noen tror de imponerer med en tre-siders CV som er fylt med utallige kurs, prosjekter og deltidsjobber. I praksis er dette en skuffelse fordi en arbeidsgiver ønsker å se hvilken relevant erfaring du har internt. Søker du jobb hos et markedsføringsbyrå? Da er det ikke interessant å lese at du hadde en deltidsjobb som varepåfyller. Hold deg til det som betyr noe for akkurat den antatte jobben, og ikke vær redd for å kutte noen få her og der. Faktisk er den perfekte CV ikke lenger enn en side!

Det er også viktig å se kritisk på utdanning, kurs og sertifikater. På nittitallet var det for eksempel et pluss å ha fulgt et skrivekurs, mens i dag er det gammeldags og utdatert. Det er derfor best å utelate denne informasjonen. Dette gjelder også sertifikater som ikke lenger er gyldige. Har du gått et kurs for å jobbe med programvare som ikke lenger brukes? Da bør du også slette den informasjonen fra CV-en. På denne måten gir du rekrutterere kun den informasjonen som faktisk er nyttig, og du forhindrer at CV-en din ser utdatert ut.

Lag din profesjonelle CV nå

Tips 6: Tenk nøye gjennom dine kvaliteter og ferdigheter

Tidligere arbeidserfaring og en liste over kurs sier noe om dine ferdigheter, men ikke alt. Det er derfor viktig å sette kvaliteter og kompetanser enda mer i søkelyset. Du gjør dette i en egen seksjon der du fremhever maksimalt fem personlige egenskaper. Hold det kort, kraftfullt og fremfor alt: relevant. Tenk nøye gjennom stillingen du søker på. Hvilke ferdigheter trenger du for å utføre dette arbeidet, og har du allerede disse egenskapene internt? I så fall understreker du dem enda mer og gir konkrete eksempler.

I denne delen av CV-en er det viktig å skille mellom harde ferdigheter og myke ferdigheter. Harde ferdigheter er målbare og konkrete ferdigheter du har, for eksempel kunnskap om en bestemt programvare, erfaring med spesifikt utstyr eller å snakke et fremmedspråk. Myke ferdigheter er mindre målbare, men like viktige. Dette er de personlige egenskapene som gjør deg til en flott ansatt, for eksempel fleksibilitet, god kommunikasjon, å være en lagspiller eller problemløsende tenkning. Nevn både harde ferdigheter og myke ferdigheter for å vise frem din beste side.

Tips 7: Optimaliser CV-en din for den digitale verden

Hver søknad gjøres i utgangspunktet digitalt. Det betyr at en arbeidsgiver eller rekrutterer sannsynligvis vil se CV-en din på en dataskjerm, nettbrett eller smarttelefon. Ofte er bare to tredjedeler av CV-en din synlig på leserens skjerm. Husk det ved å legge ut den viktigste informasjonen øverst i CV-en. Be i så fall leseren om å bla ned for mer informasjon.

Er du nysgjerrig på hvordan din digitale CV ser ut på en skjerm? Send dokumentet til din egen bærbare datamaskin, nettbrett eller telefon og se hvilken del av CV-en din er synlig. Mangler viktig informasjon, eller dekkes det meste av skjermen av et foto eller grafisk design? Juster deretter oppsettet til CV-en og test den på nytt. Vil du være helt sikker på at CV-en din kommer godt ut i den digitale verden? Send dokumentet til venner eller familiemedlemmer som har forskjellige telefoner og nettbrett, slik at de kan kontrollere at CV-en din alltid vises frem på sitt beste.

Lag en moderne CV på kort tid

Det er klart: en moderne CV skal oppfylle mange krav. Noen regler som var gullstandarden i mange år, gjelder ikke lenger. Dessuten spiller utformingen av din CV en stadig viktigere rolle. Trenger du hjelp til å sette sammen CV-en din, eller er du ute etter moderne maler som umiddelbart fanger øyet? Bruk malene til CVmaker! Vi vil hjelpe deg med å lage den perfekte CV for en moderne tidsalder. La deg inspirere av eksemplene våre, last ned en av malene våre eller kom i gang med vår praktiske CVmaker. Før du vet ordet av det, vil du ha en CV du vil score drømmejobben med.

Relaterte artikler

Mer enn 112.872 brukere har allerede opprettet sin CV

Med vår CV-skaper kan du raskt og enkelt lage en distinkt og profesjonell CV på bare 15 minutter.

Lag din CV

Du har 65% sjanse for å få deg en jobb.