Lag en vinnende servitør / kelner CV - alt du trenger å vite!

Servitører eller kelnere er viktige nøkkelpersonell for restauranter, hurtigmatkjeder, hotell, puber og mange andre serveringssteder. Men ikke tro at du ikke har behov for å lage en profesjonell CV for servitører for å bli ansatt.

Ettersom mange begynner som servitør etter at de er ferdig med skolen tror mange at dette er en enkel nybegynner jobb, men dette er helt feil. Profesjonelle servitører er veldig ettertraktede både lokalt og internasjonalt. Svært dyktige serveringspersonale kan reise mye mens de tjener gode penger.

Det er vanlig at servitører har på seg en uniform med serveringsstedets logo, ettersom de anses å være viktig personell på frontlinjen. De arbeider på skift selv om natten, på helligdager og i helgene.

Frontlinjepersonal er “ansiktet utad” for alle bedrifter, og både eiere og daglige ledere verdsetter sine ansatte som gjør jobben sin med lidenskap og entusiasme. Serveringspersonal av høy kvalitet bryr seg om varemerket til arbeidsgiveren som om det var deres eget, og har et naturlig ønske om at kundene skal føle seg velkomne og fornøyde.

Om du vil overbevise en potensiell arbeidsgiver om at du har hva som kreves for å holde kundene fornøyde, og kommer at de tilbake igjen, må dine servitør-egenskaper vises godt frem på din CV. Den skal være en refleksjon av deg selv, så den er nødt til å imponere.

Denne artikkelen vil vise deg hvordan du skal fremheve dine ferdigheter og egenskaper best mulig, og lage et CV-eksempel for servitør for å vise hvordan det skal gjøres.

Servitør eller Kelner CV for Norge

Eksempel CV Servitør 1/2
Eksempel CV Servitør 2/2

Last ned denne servitør CV på PDF

I denne CV-malen for servitør ser du hvordan Hanne kartlegger sin karriere innenfor restaurantindustrien veldig tydelig, og med tilstrekkelig informasjon uten at det blir for mye. Hennes oppsummering forteller leserne med en gang hvor mange år hun har jobbet med forskjellig type mat som tiltrekker seg forskjellige kunder. Dette viser arbeidsgivere at hun er fleksibel og kan tilpasse seg. Legg merke til hvordan hennes interesser er tilknyttet jobben hennes. Det er utvilsomt at Hanne er ute etter arbeidsgivere som kan gi henne en lang karriere og forbedre hennes lederegenskaper. Hun har gått for en perfekt Edinburgh CV-mal med klare linjer og god lesbarhet. Hanne har inkludert et bilde, men dette er valgfritt om du oppretter en CV i vårt system.

Lag din profesjonelle CV nå

Planlegg det grunnleggende på en CV for servitør eller kelner

Å sette sammen en vinnende CV krever planlegging i begynnelsen, så du må sette av tid til dette uten forstyrrelser.

Se på det som et prosjekt som får alt det du har å tilby på papir så nøyaktig som mulig, slik at leserne blir kjent med deg når de leser gjennom.

Grunnleggende for enhver skreddersydd CV er en master-CV for en servitører eller kelnere. Det er et omfattende dokument som omhandler din utdannelse, ferdigheter og arbeidserfaring.

Dokumentet må:

 • Ha en god flyt og være leservennlig
 • Være ren med sort bokstavfarge på en hvit bakgrunn
 • Være fri for skrivefeil eller dårlige formuleringer
 • Organisert og profesjonell uten mye rot og ha luftige mellomrom
 • Starte med ditt seneste eller nåværende arbeidsforhold og jobbe seg bakover i tid
 • Liste opp utdannelse og kvalifikasjoner på den samme måten
 • Inkludere både myke og harde egenskaper
 • Inkludere nøyaktige referansedetaljer for hver jobbrolle

Ta deg tid til å sikre at ingenting blir utelatt, ettersom denne CV-en vil danne et grunnlag for alle fremtidige jobbsøknader. Den kan være så lang som nødvendig, så sørg for at den er detaljert.

Inkluder hver arbeidsrolle, alle ansvarsområder og prestasjoner i hver rolle. Dette tar selvfølgelig litt tid, men det er essensielt for å lykkes i fremtiden.

Mens du skriver din master CV kan du lage kopier av alle relevante kvalifikasjoner, pristildelinger, attester fra referanser, og alt annet som kan ha betydning. Lagre det på en sikker fil sammen med din servitør CV, og ha den på en plass hvor den er enkelt tilgjengelig.

Du bør rette og redigere din master CV nøye slik at den er feilfri. Om det er mulig kan du spørre noen om å lese gjennom den for å sjekke etter feil. Du må ikke la enkle grammatiske feil gjøre et dårlig inntrykk på leserne.

Inkluder dine ferdigheter

Ferdighetene til en servitør varierer fra jobb til jobb, men nøkkelferdigheter er påkrevd over hele linjen.

Ikke overse noe som helst når du skriver ned dine ferdigheter på din servitør CV. List opp myke og faste ferdigheter, selv om du har benyttet deg av dem i en kort periode. Myke ferdigheter er kanskje ikke så påfallende for deg ettersom du bruker dem daglig.

For hvert arbeidsforhold må du ta deg tid til å finne ut av hva du gjorde, og hvilke ferdigheter som var nødvendig for å utføre arbeidsoppgavene.

Here er noen viktige myke ferdigheter som trengs for å være en servitør:

 • Tilpasningsdyktig: Å håndtere varierende og ofte endrede situasjoner
 • Multitasking: Betjene flere bord samtidig
 • Empatisk: Å forstå andres følelser og meninger
 • Selvkontrollert: Holde seg rolig og saklig i møte med forandringer og utfordringer
 • Tålmodig: Å vite når du skal vente, når du skal reagere, og når du skal handle
 • Lytteevne: Å kunne høre på og gi følelsen av at de blir lyttet til
 • Selgende: Å fremme mat og drikke for å øke salget uten å være for påtrengende
 • Detaljbevisst: Ta bestillinger nøyaktig og sjekker regningen før den leveres til kunden
 • Positivt språk: Bruk optimistisk og betryggende prat for å roe ned negativitet og vinne kundenes tillit
 • Tydelig kommunikasjon: Formidle informasjon på en enkel og lettfattelig måte
 • Ansvarsbevisst: Sørge for at problemer blir løst, uavhengig av hvem som har feil

Tekniske ferdigheter - behovet vil variere hos bedrifter, men du trenger:

 • Middels datakompetanse for å betjene ordre- og POS-programvare
 • Kunnskap om mattyper og ulike alkoholholdige og alkoholfrie drikker
 • Fullstendig forståelse av hvordan prosesser i restauranten fungerer
 • Kunnskap om helse-, hygiene- og sikkerhetsforskrifter
 • Forståelse av menyen, det som ikke er på menyen, og spesialtilbud
 • Regneferdigheter og grunnleggende regnskap for å sikre at transaksjoner behandles nøyaktig

Personlig uttalelse versus en profilsammendrag

Du trenger ikke en personlig uttalelse på en servitør-CV, men du ønsker å skrive et profilsammendrag i starten av hver skreddersydde servitør-CV. Selv om du kan skrive et sammendrag og justere det for flere lignende applikasjoner, er det best å skrive om sammendraget hver gang hvis det er noen tidsforløp.

Her er eksempler på oppsummerende utsagn på ulike ferdighets- og kompetansenivåer. Den fete teksten indikerer relevant informasjon som umiddelbart lar leseren få vite viktige detaljer før han leser resten av CV-en.

Servitør - profilsammendrag eksempel - senior

Hovedservitør med over 15 års erfaring i ulike sektorer av restaurantbransjen. Jeg er ivrig og entusiastisk med øye for detaljer, serviceorientert og vennlig. En energisk lagspiller og leder som holder seg motivert og proaktiv selv i sesonger med stor pågang, og jeg har tenkt å gjøre en karriere for meg selv innen utelivsbransjen, spesielt mat og drikke.

Servitør - profilsammendrag eksempel - erfaren

Dedikert servitør med 7 års erfaring innen privat catering. Mitt hovedfokus er service og å sikre at alle gjestenes behov blir møtt med vennlighet profesjonalitet. Erfaren i tjeneste for både små og intime tilstelninger, til store selskaper på 100 gjester og mer. Jeg er opptatt av å utvide min erfaring internasjonalt.

Servitør - eksempel på profilsammendrag - uerfaren

En uteksaminert nybegynner som ønsker å bygge en karriere innen utelivsbransjen. Selv om jeg for øyeblikket ikke har noen erfaring, lærer jeg fort og har en lidenskap for mat og drikke. Jeg meldte meg frivillig som servitør på lokale veldedighetsarrangementer mens jeg gikk på skolen, og jeg er opptatt av å begynne som assistent eller servitør. Jeg vil vise meg å være en svært motivert medarbeider som er ivrig etter å lære.

Hva er forskjellen mellom en profil og en personlig uttalelse?

Et profilsammendrag er en kort uttalelse som er inkludert i begynnelsen av CV-en din, mens en personlig uttalelse er en lengre og separat motivasjon.

Et profilsammendrag er vanligvis mindre enn 100 ord; en personlig uttalelse kan varierer fra 500 til 1000 ord.

Profilsammendrag kan også kalles – 'oversikt', 'faglig sammendrag', 'kompetanse/kvalifikasjonssammendrag' eller 'faglig biografi'.

Hvilken bør jeg bruke?

Profesjonelle, ledelses-, leder- og spesialistroller drar nytte av en personlig uttalelse. De kan også brukes til å gå inn i opplæringsprogrammer og praksisplasser.

På den annen side har hver CV for en servitør fordel av et kort profilsammendrag fordi det gir leseren innsikt i hvem du er før dem leser CV-en din.

Derfor er det viktig å ta seg god tid når du skriver begge uttalelsene og at du skriver dem spesifikt for hver jobb du søker på. Det er din mulighet til å skille seg ut fra andre CV-er siden alle søkere har lignende kvalifikasjoner og erfaring.

En optimistisk, ærlig og informativ profilsammendrag eller personlig uttalelse er nøkkelen til å vinne det første intervjuet.

Hva skal jeg skrive?

Selv om et profilsammendrag er kort, må det likevel være relevant for leseren. Arbeid ut i fra stillingsutlysningen og bruk din erfaring, inkluderer harde og myke ferdigheter, mange års erfaring og eventuelle nøkkelord du kan identifisere. Du ønsker i størst mulig grad å matche sammendraget ditt med arbeidsgivers krav.

Husk disse punktene:

 • Stillingstittelen
 • Fremhev kunnskapen din
 • Inkluder mange års erfaring
 • Dekk viktige myke og harde ferdigheter
 • Match den til arbeidsgivers krav

En personlig uttalelse må inneholde de samme detaljene som profilsammendraget ditt, men det er utvidet for å gi bredere informasjon om dine ferdigheter og erfaring. Den lar deg også uttrykke viktig informasjon som hvorfor du gikk inn i en spesifikk karriere, ønsker å gå inn i den, eller hvorfor du ønsker å bytte karriere.

Du må også ta deg tid til å matche din personlige uttalelse med arbeidsgiverens krav så mye som mulig.

Uansett hvilken informasjon du bestemmer deg for å inkludere, hold begge utsagnene vennlige, samtalemessige og positive; det er det første inntrykket potensielle arbeidsgivere har av deg.

Hvordan bruke din master servitør eller servitør CV

Når din servitør-CV er fullført kan du søke på jobber raskt, og være sikker på at du ikke utelater noen viktige detaljer.

Når du ser en jobb du ønsker å søke på, les gjennom den veldig nøye, og legg merke til hovedkravene. Ofte bruker arbeidsgivere nøkkelord i stillingsbeskrivelsen for å analysere søknader.

Parsing er en måte å sortere passende søkere fra resten ved hjelp av nøkkelord og poengsum. OM stillingsutlysningen bruker ordet “servitør” mens du bruker ordet “kelner”, vil du ikke høre et ord tilbake annet enn en høflig standard melding om avslag.

Den beste måten å identifisere nøkkelord på i en stillingsutlysning er å se gjennom stillingsbeskrivelsen for direkte relaterte ord. Husk at selskaper kan ha forskjellige titler for servitør eller relaterte jobber, og kan kalles “kelner” eller “vert”. Hvis for eksempel stillingstittelen og beskrivelsen bruker ordet “kelner”, tilpass din servitør CV til “kelner” i stedet.

Det neste trinnet ditt er å utfylle din master-CV til en ren CV for kelner eller servitør som kommer seg gjennom analyseprogramvaren, og umiddelbart trekker leserens oppmerksomhet.

Dette oppnår du ved å trekke ut relevant og avgjørende informasjon fra din master, og overføre den til en CV skreddersydd for den spesifikke jobben.

Det er viktig å vite at rekrutterere og arbeidsgivere bruker bare sekunder på hver søknad før de går videre fordi de leter etter nøyaktig informasjon. Hvis de ikke ser det, leser de ikke videre.

Plassering av relevante nøkkelord i søknaden din fra starten av holder dem lesende. Det forteller dem også at du leser stillingsannonsen grundig, og at du ikke kaster bort tid.

Det er noen regler på en skreddersydd CV for servicemedarbeidere

 • Bruk det samme klare og konsise svart-hvitt-formatet som på masteren
 • Lengden er viktig, så ikke overskrid 2 til 3 sider
 • Gjør det bare relevant for jobben
 • Hold språket positivt, proaktivt og lettlest
 • Sjekk stavemåte, datoer og rekkefølge nøye
 • Ikke inkluder kontaktdetaljer referanser; i stedet si "tilgjengelig på forespørsel"
 • Ta også med merknaden - "en detaljert CV er tilgjengelig på forespørsel"

For å oppsummere

Å få drømmejobben som servitør eller kelner er i dine hender. Som alt annet her i livet, får vi igjen for den innsatsen vi gjør. Å bruke tid på forhånd med planlegging og sammensetting av en master kelner- eller servitør CV er å investere i fremtiden din.

Her er nøkkelpunktene for å skrive en perfekt CV for servitører eller kelnere:

 • Bruk tid på å lage en omfattende master-CV
 • Lagre masteren din og alle relevante dokumenter i en sikker fil som er lett tilgjengelig
 • Les stillingsutlysninger nøye og plukk ut nøkkelord
 • Lag en oppsummerende CV fra masteren din ved å kun bruke informasjon som er relevant for jobben
 • Skriv en positiv personlig oppsummering i CV-en med fokus på jobbkravene

Når du sender søknaden

 • Send alltid din skreddersydde CV og følgebrev i pdf-format
 • Ikke send andre dokumenter med mindre det er spesifisert som nødvendig
 • Sjekk at kontaktinformasjonen din er enkel å finne på CV-en
 • Ikke ta med referanser i en førstegangssøknad

Lag din profesjonelle CV nå

Ofte stilte spørsmål om servitør og kelner CV

Vi svarer på noen av de mest vanlige bekymringer-

Hva er en master CV for en kelner eller servitør, og hvordan bruker jeg den?

En master-CV for servitør eller kelner er en sammenstilling av ditt høyeste skolenivå og videre utdannelse, samt din dine tidligere arbeidsforhold sortert etter ditt seneste eller nåværende stilling først.

Hvorfor lage en master servitør- eller kelner CV?

Til syvende og sist er det for å spare tid og presentere deg selv på best mulig måte hver gang. Når du har all informasjon nøyaktig på ett sted fra start til slutt, trenger du aldri å gjøre det om igjen, og alt som kreves er å oppdatere den årlig.

Må jeg inkludere detaljer om referanser?

Ikke før rekruttereren eller arbeidsgiveren har tatt kontakt med deg og bedt om referansedetaljer. Ikke ta med referanser på en CV, spesielt telefonnumre og e-postadresser første gang du svarer på en stillingsutlysning. Skriv i stedet 'referanser tilgjengelig på forespørsel'.

Hvis rekruttereren tar kontakt for et telefonintervju kan de be om referanser. Men hvis de ikke gjør det, er det bare å la det stå. Søknaden din kan være mislykket på dette stadiet, eller intervjueren kan foretrekke å ta referanser i de siste ansettelsestrinnene.

Inkludering av referansedetaljer på forhånd setter både deg og referansepersonen i fare.

Hvorfor?

For det første deler du noens personlige detaljer med personer som du ikke kjenner. Dette kan betyr at kontaktopplysningene til din referanse kan bli misbrukt og havne i feil hender.

For det andre kan samvittighetsløse rekrutterere kontakte din referanseperson først før de kontakter deg. Dette er en urettferdig praksis, men dette kan du gjøre lite med om du allerede har gitt dem informasjonen,

Til slutt, om en referanseperson blir overrasket med en telefonhenvendelse de ikke forventer, kan det hende at de ikke svarer eller ikke husker alle detaljene om deg i farten, noe som gir deg en svak referanse.

Når du søker ny jobb er det alltid best å kontakte referansepersonene dine på forhånd, for å minne dem om at de godtar å stå som referanse. Når det har gått noen år, kan det være vanskelig å huske datoer, jobbansvar og andre avgjørende detaljer.

Å gi en tidligere arbeidsgiver beskjed sikrer at de fortsatt er villige og tilgjengelige til å gi en referanse. Det bidrar til å sikre at alle referansene dine er bekreftet og fremmer dine ferdigheter og evner nøyaktig også.

Bør jeg inkludere hobbyer og interesser på CV-en min?

Hvis du inkluderer hobbyer og interesser i en CV eller en personlig uttalelse, nevner du kun de som er relevant for jobben. Unngå irrelevante medlemskap og personlige prestasjoner.

Husk at rekrutterere og arbeidsgivere er presset på tid og vil ikke lese noe uvesentlig. Hobbyer og interesser er utmerket for vår helse og velvære, men ikke inkluder dem med mindre de er relatert til jobben.

Gode eksempler på interesser eller hobbyer for en kelner eller servitør å legge til cv-en sin;

 • veldedighetsarbeid
 • vinsmaking
 • matlaging
 • økologiske ingredienser
 • cocktail blanding

Ofte stilte spørsmål om servitør eller kelner

Er du interessert i en karriere som servitør eller kelner, eller tenker på å bytte karriere i den retningen? Her er hvordan du kan gjøre det -

Hvilken utdanning trenger jeg?

Du kan ta fagbrev som servitør gjennom en 2 årig videregående utdannelse. Viktige egenskaper er at du må være flink med tall og kan kommunisere flytende.

Selv om flytende norsk er en forutsetning i Norge, kan det å snakke andre språk gi deg en jobb i utlandet eller på et cruiseskip. Så er du interessert i å reise kan det være en fordel å ha gode engelskkunnskaper, og ta påbygning i andre språk som tysk og spansk.

Trenger jeg flere ferdigheter?

Videregående utdanning er nok for servitør- og kelneryrket, fordi de fleste arbeidsgivere er villige til å lære opp sine ansatte.

Det finnes korte kurs og nettkurs som vil forbedre CV-en din og få potensielle arbeidsgivere til å se at du mener alvor med karrieren din. Det vil gi deg en klar fordel i forhold til andre søkere.

Du kan også ta fagbrev som servitør gjennom hjemmestudier på nett, som kan finansieres gjennom lånekassen.

Er det ulike spesialfelt?

Restaurant- og cateringbransjen er svært variert, og tilbyr et bredt spekter av mat- og presentasjonsmetoder. Menyene er like store som det er regioner, kulturer og ingredienser i denne verden. Noen spisesteder spesialiserer seg på visse typer mat, mens andre har en meny som endres daglig.

Servitriser og kelnere jobber på spisesteder som serverer mat direkte til kundene, og disse spenner fra kafeteriaer til veikroer, puber, biffrestauranter, Michelin-stjerne restauranter for å nevne noen.

Presentasjonsmetoder inkluderer å levere på tallerken, med vogn, på serveringsfat, buffé, og blir presentert med alt i fra sølvfat til porselenstallerken.

Hver etablissement har sin egen kultur, og du kan spesialisere deg på mange forskjellige områder. Jo mer dyktig og spesialisert du er, jo mer etterspørres ferdighetene dine, og jo bedre kan du håndtere din neste lønnsforhandling.

Er det karriereprogresjon?

Det er mange muligheter for en servitør eller servitør å komme videre i karrieren, og det fine er at du kan gå inn som skoleavslutter og få arbeidserfaring og opplæring.

Mulighetene for karrieresprang inkluderer sjefservitør, hovmester eller restaurantsjef. Du kan også flytte inn andre yrker som bartender, barista, vinkelner eller kokk hvis du er villig til å studere videre og utvide ferdighetene dine.

Hvordan kommer jeg i gang?

Før du gjør noe annet, opprett en master-CV for servitør eller kelner, slik at du ikke kaster bort tid på dette når du ser relevante jobber å søke på.

Hvis du nettopp har fullført skolen eller tenker på å bytte karriere, ta kontakt med matbedrifter og cateringtjenester i ditt område. Noen ganger får du et intervju bare ved å snakke med folk om du er uerfaren.

Ellers kan du sjekke jobbannonser på NAV.no og rubrikkannonser i lokale aviser.

Selv om en personlig uttalelse vanligvis ikke er et krav for denne typen rolle, kan det være en god idé å forsterke årsaken til yrkesvalget når du har liten eller ingen erfaring.

Relaterte artikler

Mer enn 112.872 brukere har allerede opprettet sin CV

Med vår CV-skaper kan du raskt og enkelt lage en distinkt og profesjonell CV på bare 15 minutter.

Lag din CV

Du har 65% sjanse for å få deg en jobb.