Karriere

>

Hvordan skrive et oppsigelsesbrev i 2024 (Tips og Eksempler)

StarStarStarStarStar

Hvordan skrive et oppsigelsesbrev i 2024 (Tips og Eksempler)

av CVMaker

 • Karriere
 • · June 21 2024
 • · 6 minimal lesetid
Dame som pakker sakene sine etter å ha gitt et oppsigelsesbrev

Innholdsfortegnelse

Uavhengig av årsaken til at du har bestemt deg for å si opp jobben, må du vite hvordan du skriver et godt oppsigelsesbrev for å hjelpe deg med å fremme langsiktige forhold til bedriften eller kollegaer. Et velskrevet oppsigelsesbrev angir kort om hvorfor du forlater bedriften, viser takknemlighet for gitte muligheter og intensjonen om å hjelpe til i overgangsprosessen. 

Enten du søker en karriereendring eller ser etter ny jobb, vil denne artikkelen veilede deg gjennom alle trinn for å skrive et profesjonelt brev, som sikrer deg en sømløs overgang til ny jobb. Våre tips og norske e-postmaler for oppsigelse nedenfor, lar deg navigere denne prosessen effektivt, slik at du etterlater deg et positivt inntrykk etter hvert som du går videre i karrieren.

Ønsker å du å lage en profesjonell CV for ny jobb?

Start her

Eksempel på oppsigelsesbrev for lærer

Last ned dette eksemplet på oppsigelsesbrev for lærer

Eksempel på oppsigelsesbrev for omsorgsarbeider

Last ned dette eksemplet på oppsigelsebrev for omsorgsarbeider

Hva er et oppsigelsesbrev?

Et oppsigelsesbrev er et viktig skritt når du skal forlate en jobb, som formelt uttrykker din intensjon om å avslutte arbeidsforholdet hos din nåværende arbeidsgiver. Selv om det kan virke veldig formelt, fungerer dette dokumentet som et offisielt bevis på at du slutter. Den fungerer som en bro mellom deg og din (snart) tidligere arbeidsgiver. Brevet uttrykker ikke bare at du skal slutte, men etterlater et varig inntrykk av din profesjonalitet. 

Hva skal inkluderes i et oppsigelsesbrev?

Før du begynner å skrive e-posten din, er det verdt å bruke litt tid på å vurdere den generelle tonen og budskapet du ønsker å få frem. Din skriftlige varsel om oppsigelse bør finne en balanse mellom profesjonalitet og takknemlighet, og uttrykke dine grunner til å forlate samtidig som du opprettholder en positiv og respektfull tone.

 • Å tiltale lederen din ved navn gjør skrivingen din mer personlig og viser respekt.

 • Inkludering av gjeldende dato gir et referansepunkt for brevet.

 • Inkludering av dine personlige opplysninger sikrer at arbeidsgiveren din enkelt kan nå deg ved behov.

 • Oppgi eksplisitt at du sier opp for å presisere at dette er en formell melding.

 • Spesifiser sluttdatoen som er i tråd med den avtalefestede oppsigelsesfristen.

 • Takk arbeidsgiveren din for å uttrykke takknemlighet for mulighetene som er gitt.

 • Signatur gir et profesjonelt preg på brevet ditt.

Slik skriver du et oppsigelsesbrev

Hold formatet på oppsigelsesbrevet enkelt, og unngå unødvendige detaljer. Selv om det ikke er alltid nødvendig å oppgi årsaken til at du slutter, er det vanlig i Norge å gi varsel og deretter fullføre oppsigelsestiden. Husk å sjekke arbeidskontrakten din på hvor lang oppsigelsestiden din er, og inkludere dette i oppsigelsesbrevet. 

Camera Flash

Proff tips

Selv om det å være ærlig og å uttrykke seg fritt er grunnleggende, er beste praksis å unngå eventuelle negative undertoner og kritiske tilbakemeldinger i et oppsigelsesmøte. Dette kan sikre deg en god referanse og opprettholde profesjonelle relasjoner. 

1. Ta med dato og oppsigelsesfrist

Det er viktig å inngi en klar oppsigelsesdato og oppsigelsesfrist. Hvis du har en måned oppsigelsestid, skal denne gjelde fra dagen du leverer brevet. Da refererer du til oppsigelsesperioden i arbeidskontrakten din. Dette sikrer transparent kommunikasjon og når din siste arbeidsdag blir på kontoret. Dette forenkler overgangsprosessen for begge parter. 

Eksempel på oppsigelsesbrev for pleieassistent: 

Kjære (arbeidsgiver), 

Jeg skriver dette brevet for å formelt avslutte min stilling som pleieassistent for (navn på stedet). Min siste arbeidsdag vil være 31.12.2024 i henhold til 1 måneds oppsigelsestid i min arbeidskontrakt. 

Se våre eksempler på helsefagarbeider CV for å hjelpe deg med å skape profesjonelle dokumenter når du skal søke på ny jobb. 

2. Vis takknemlighet for muligheten

Vær oppriktig og takk arbeidsgiveren din for tiden og mulighetene du har gitt. Ideelt sett gi et eksempel på en positiv opplevelse eller et prosjekt du har samarbeidet om for å gjøre det mer personlig. Å fremheve disse positive aspektene kan bidra til å etterlate et langvarig inntrykk og opprettholde et positivt forhold til arbeidsgiveren din etter at du slutter.

Eksempel på oppsigelse i data administrerende stilling:

Jeg er utrolig takknemlig for mulighetene for læring og utvikling som (firma) har gitt meg i løpet av min tid. Det har vært en glede å jobbe med et så dyktig team og bidra til effektfulle datadrevne beslutninger.

3. Bistå i overgangsperioden

Uttrykk din vilje til å bistå i overgangsprosessen ved å tilby å trene på nye ansatte eller gjøre verdig visse prosjekter. Denne gesten viser profesjonalitet og en forpliktelse til å sikre at din avgang ikke forstyrrer arbeidsflyten til selskapet.

Eksempel på oppsigelsesbrev i kundeservice stilling:

Jeg er forpliktet til å sikre en jevn overgang, og er tilgjengelig for å hjelpe til med å lære opp min erstatter som kundeservicemedarbeider i denne perioden, for å sikre at de er utstyrt med de nødvendige ferdighetene og kunnskapene for å utmerke seg i rollen.

Se våre eksempel på kundeservice-CV for å hjelpe deg med å finne en ny jobb innen dette feltet med overbevisende karrieredokumenter etter at du sier opp. 

Maler for oppsigelsesbrev

Kort oppsigelsesbrev

Dato

Arbeidsgivers navn

Bedriftens adresse

Ditt navn

Din adresse

Jeg sier opp min stilling som (stillingstittel) i (bedriften) fra og med (dato). 

I henhold til min arbeidskontrakt har jeg oppsigelsestid frem til (dato), og vil bistå med beste evne frem til oppsigelsestiden er ferdig. 

Jeg vil takke for et langt og godt samarbeid med deg og teamet i løpet av ansettelsesperioden. Jeg har trivdes godt å jobbe sammen med dere. Det er imidlertid på tide å komme meg videre med mine karrieremål. 

Mvh, 

(Ditt navn)

Enkelt oppsigelsesbrev

Til (arbeidsgivers navn), 

Jeg sier opp min nåværende stilling fra og med (dato i dag) som (stilling) hos (bedriftens navn). 

Jeg vil takke for den tiden jeg har vært ansatt hos dere, og den profesjonelle støtte og veiledningen jeg har fått opp gjennom årene. 

Jeg vil fullføre ( antall måneder) oppsigelsestid fra dags dato, og jeg vil være tilgjengelig i løpet av hele oppsigelsestiden for å bistå i arbeidet. 

Med vennlig hilsen, 

(Ditt navn)

Profesjonelt oppsigelsesbrev

Til Kari Nordmann, 

Jeg skriver dette brevet for å formelt avslutte rollen som grunnskolelærer med Hallset Barneskole. Min siste arbeidsdag vil være 05.04.24, i henhold til min oppsigelsestid på 1 måned. 

Jeg vil gjerne takke for erfaringene og mulighetene jeg har fått i løpet av disse årene på skolen. Det har vært en glede å jobbe med hele lederteamet. Imidlertid har jeg på dette tidspunktet ambisjoner om en annen karriereretning. 

Jeg er forpliktet til å sikre en jevn overgang, og vil forholde meg til mine arbeidsoppgaver frem til oppsigelsestiden er ferdig. Jeg ønsker å sikre at lærerteamet og skolen kan fortsette uten avbrudd. 

Jeg takker for forståelsen, og ser frem til å fullføre den gjenværende perioden. 

Med vennlig hilsen, 

Kari Nordmann

Viktig å få med seg

Hold oppsigelsesbrevet ditt kortfattet, respektfullt og profesjonelt, siden det er nøkkelen til suksess. Ta kontroll over fremtiden din, og ta informerte beslutninger for å ta fatt på neste kapittel i ditt profesjonelle liv med optimisme og besluttsomhet. Til slutt, ta deg tid til å komme i kontakt med kolleger før du drar for å styrke eksisterende relasjoner og vise din takknemlighet for tiden dere jobbet sammen. Lykke til i din fremtidige karriere, og må disse tipsene hjelpe deg med å si opp på en enkel måte.

Neste skritt?

Hvis du ser etter en ny jobb, kan du utforske en av våre CV-maler for å hjelpe deg i gang. Ta kontakt med vår CV-skrivetjeneste for å motta profesjonelle karriereråd og hjelpe deg med å fikse alle ufullstendigheter. Til slutt, kompletter CV-en din med et følgebrev for å sikre at søknaden din er fullstendig for å hjelpe deg å skille deg ut fra andre.

Ofte stilte spørsmål

Er det nødvendig med 2 måneds oppsigelsestid i Norge?

Oppsigelsestiden avhenger av hvor lenge du har jobbet i en bedrift. Men som regel krever arbeidsgiver minst 1 måneds oppsigelsestid. Fullfører du ikke oppsigelsestiden, kan dette bety at du for eksempel ikke får utbetalt feriepenger eller andre goder som du har krav på. 

Derfor er det veldig viktig at du sjekker arbeidskontrakten din angående oppsigelsestiden, og hvilke goder som kan forsvinne dersom du avslutter tidlig. 

Hvorfor trenger du et oppsigelsesbrev?

Et oppsigelsesbrev er et formelt dokument som fungerer som bevis på din intensjon om å si opp og oppsigelsestiden du samtykket i å tjene. I tillegg er det en profesjonell og respektfull måte å dokumentere din avgang på, og sikre at den blir håndtert med nåde. Se de tre vanlige grunnene til å skrive en for ved skriftlig oppsigelse nedenfor:

 • Journalføring

 • Vanlig å gjøre det

 • Unngår konflikt

Se våre relaterte bloggartikler om hvordan du skriver en god CV og hvordan du starter et følgebrev for å lære mer.

Hva er det beste formatet for et oppsigelsesbrev?

Overhold profesjonelle standarder og følg spesifikke retningslinjer organisasjonen din setter. Et klart og konsist format sikrer at du får frem budskapet ditt mer. Ta med gjeldende dato, lederens navn, hilsen, kroppen og en høflig avmelding. Husk til slutt å oppgi at du har tenkt å forlate og gi to ukers varsel.

Trenger oppsigelsesbrevet en signatur?

Nei, signering av et oppsigelsesbrev er valgfritt i Norge. Mens et oppsigelsesbrev på e-post er tilstrekkelig, sørg for at du oppgir kontaktinformasjonen din og spesifiserer oppsigelsestiden. Hvis arbeidsgiveren din ber deg om å signere et dokument for dem, må du nøye gjennomgå innholdet og veie fordeler og ulemper, siden signering kan ha implikasjoner. 

Hvis du mener at du ikke har noe annet valg enn å si opp på grunn av arbeidsgiverens alvorlige brudd på kontrakten din, bør du vurdere å søke juridisk rådgivning fra din fagforening . Til slutt, når oppsigelsen din er godkjent, kan arbeidsgiveren gi deg et oppsigelsesbrev som bekrefter din siste arbeidsdag og andre viktige detaljer.

Hvem skal et oppsigelsesbrev rettes til?

Oppsigelsesbrevet ditt må adresseres til din direkte leder eller veileder. Du kan også skrive et brev til en mer overordnet leder eller noen andre fra menneskelige ressurser, men det kan forsinke prosessen. Se medarbeiderhåndboken for mer informasjon. 

Må jeg lovlig skrive et oppsigelsesbrev?

Å skrive en formell skriftlig melding om oppsigelse er ikke lovpålagt i Norge, men det anses som profesjonell og høflig praksis. Vi foreslår at du gir en skriftlig oppsigelsesfrist for din intensjon om å si opp for å opprettholde en positiv holdning og hjelpe deg med å redde forbindelsen din for en langsiktig fremtid. Vær oppmerksom på at du kan informere lederen muntlig eller sende inn et skriftlig brev. Dobbeltsjekk ansettelseskontrakten for eventuelle krav til oppsigelsestid.

Begynn å lage din CV

Lag en profesjonell CV raskt og enkelt med vår avanserte CV-bygger

+ Start nå

Oppdatert June 21 2024

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.