Karriere

>

Hvordan forklare hull i CVen på grunn av arbeidsledighet

StarStarStarStarStar

Hvordan forklare hull i CVen på grunn av arbeidsledighet

av CVMaker

  • Karriere
  • · June 17 2024
  • · 4 minimal lesetid
Hvordan forklare hull i CV pga arbeidsledighet

Innholdsfortegnelse

I det stadig utviklende arbeidsmarkedet, preget av et økende antall permitteringer, kan arbeidsledighet påvirke alle. I tillegg kan nyutdannede personer som tok en ferie, eller foreldre som valgte en pause i karrieren, også få hull i CVen. Selv om det å være arbeidsledig kan være en utfordrende fase, er det viktig å erkjenne at det ikke definerer deg.

Norge tilbyr et vell av muligheter for de som ønsker å komme inn i arbeidsstyrken igjen, men en av de viktigste hindringene er å løse hullene i CV-en din. Denne artikkelen går nærmere inn på hvordan du effektivt kan adressere karriereavbrudd eller arbeidshull på CV-en din, uavhengig av omstendighetene som førte til arbeidsledigheten din.

Tips for hvordan du forklarer hull i en CV

Å forklare sysselsettingshull på CV-en din kan være utfordrende, men med riktig tilnærming kan du løse dem effektivt og presentere deg selv i et positivt lys for potensielle arbeidsgivere.

1. Vær ærlig og kortfattet

Bare fordi du har et hull i jobben eller kanskje nylig ble uteksaminert, må du fortsatt være ærlig på CV-en din. Du vil ikke være i en posisjon hvor du blir overrumplet i et intervju på grunn av falsk informasjon på en CV. Vær alltid sannferdig om årsakene til hull i CVen, spesielt når du blir intervjuet eller i følgebrevet ditt. Hold forklaringen din kortfattet og grei.

2. Bruk et funksjonelt eller kombinasjons CV-format

Hvis du har betydelige hull, bør du vurdere å bruke et funksjonelt eller kombinasjons CV-format. Dette funksjonelle formatet, også kjent som ferdighetsbasert, fokuserer først og fremst på ferdigheter i stedet for erfaring. En annen gang dette formatet kan brukes, er hvis du bytter karriere. Disse formatene fokuserer på dine ferdigheter og kvalifikasjoner, slik at du kan bagatellisere det kronologiske aspektet av arbeidshistorien din.

For flere eksempler på CV-formater, utforsk følgende alternativer:

3. Ta med datoer

Mens hovedmålet er å avlede rekrutterere eller arbeidsgiveres oppmerksomhet bort fra eventuelle karrierehull, er det viktig å ikke utelate dem helt, men i stedet bruke en strategisk tilnærming til å presentere dem på CV-en din. Unngå å utelate ansettelsesdatoer, da dette potensielt kan vekke mistanker. Inkluder i stedet bare året eller årene.

Oppdater CV-en din for å hjelpe deg med jobbsøkingen

Start nå

4. Skriv et følgebrev

Hvis du skal forklare karrieregapet eller arbeidshistorien din, gjør det i følgebrevet ditt. Dette er et utmerket sted å kort forklare hull og gi kontekst. Du kan nevne hva du har lært eller oppnådd i løpet av denne perioden som er relevant for stillingen du søker på.

Camera Flash

Proff tips

Hvis mulig, sett inn gapet som en nøytral eller positiv opplevelse, for eksempel å ta fri for å reise, ta videreutdanning, ta vare på familiemedlemmer eller jobbe med et personlig prosjekt. Unngå negative forklaringer, som konflikter med tidligere arbeidsgivere.

For flere tips, se hvordan strukturere et følgebrev.

5. Legg vekt på overførbare ferdigheter

Overførbare ferdigheter kan stamme fra ulike erfaringer, enten fra akademiske sysler, frivillig arbeid eller deltakelse i fritidsaktiviteter. Hvis du har tilegnet deg nye ferdigheter eller fullført relevante kurs i løpet av arbeidsgapet ditt, sørg for å understreke disse ferdighetene i CV-en din. Dette demonstrerer effektivt for potensielle arbeidsgivere at du forble proaktiv og kompetansehevende mens du var borte fra arbeidsstyrken. For flere tips, se hvilke ferdigheter å sette på en CV.

6. Fremhev frivillig arbeid eller frilansing

Hvis du gjorde noe frivillig arbeid, freelance, eller rådgivning under arbeidsledighet, ta det med på CV-en din. Dette viser din forpliktelse til å holde deg engasjert og holde ferdighetene dine oppdatert. I tillegg, ved å vise dette, viser du også iver etter å lære og vilje til å komme tilbake. Gjør det klart i din CV og følgebrev at du er ivrig og klar for å gå inn i arbeidsstyrken igjen og bidra effektivt til en ny organisasjon. 

Camera Flash

Proff tips

Forutse spørsmål om hull i din CV på jobbintervjuer. Øv på svaret ditt for å forklare gapet enkelt og positivt.

For flere tips, se hvordan man skriver arbeidserfaring på en CV.

7. Søk etter anbefalinger

Hvis du tok deg fri for å forbedre ferdighetene dine eller jobbe med personlige prosjekter, spør mentorer, professorer eller andre som kan gå god for din innsats for å gi anbefalinger. Du kan også be dem om tilbakemelding som du kan legge til CV-en din eller alternativt en referanse. Hvis du vil ha mer informasjon om dette, se vår artikkel om hvordan du inkluderer referanser på CV

8. Bygg nettverk

Å bygge forbindelser og nettverk kan hjelpe deg med å få innsikt i potensielle jobbmuligheter og redusere virkningen av sysselsettingshull. Vi anbefaler at du oppdaterer LinkedIn-profilen din, deltar på karrieremesser, tar kontakt med rekrutterere og proaktivt kontakt med folk personlig og online. Ved å gjøre dette finner du kanskje den rette muligheten.

Eksempel på CV fra nyutdannet med lite arbeidserfaring

Om du er arbeidsledig pga overflødighet, tar et sabbatsår, fødselspermisjon eller foreldrepermisjon, vil eksemplet nedenfor vise deg viktigheten av en ferdighetsbasert CV, og hvordan den kan få CVen din til å skinne hvis du fokuserer på ferdigheter i stedet for erfaring.

For lignende CV-eksempler hvis du bare ser på karrieren din, utforsk følgende alternativer:

Viktige takeaways

Hull på CVen er ikke uvanlig, og mange arbeidsgivere forstår at enkelte livsomstendigheter kan føre til dette. Nøkkelen er å presentere din erfaring og ferdigheter på en måte som gjør at arbeidsgivere fokuserer på hva du kan bringe til bordet i stedet for hullene i arbeidshistorien din. Hvis du leter etter flere tips, se vår hjørnesteinsartikkel om hvordan skrive en bra CV.

Neste skritt?

Vi tilbyr en rekke CV maler og et omfattende bibliotek med eksempler som kan skreddersys for å passe dine individuelle preferanser. For å utforske videre, ta en titt på vår omfattende liste over CV-eksempler for inspirasjon. Alternativt, hvis du ser etter en jobb som er et godt utgangspunkt for å komme inn i arbeidsstyrken igjen, vurder vår administrator eller resepsjonist CV eksempler.

FAQ

Hvordan sier du arbeidsledig på en CV?

Du bør ikke si "arbeidsledig" på CV-en din, men heller strategisk innlemme tipsene ovenfor. For eksempel å fokusere på ferdigheter eller bruke alternative titler som Frivillig / Frilanser / Konsulent / Student. Fokuser først og fremst på det ferdighetsbaserte formatet og utdyp overførbare ferdigheter i både CV og følgebrev.

Hvordan skriver du en CV hvis du er arbeidsledig?

Når du skriver en CV mens du er arbeidsledig, fokuser på ferdighetene dine, utdanningen og relevant frivillig arbeid eller frilansprosjekter. Ikke si arbeidsledig eller legg igjen åpenbare karrierehull på en CV, og sørg for å sette inn gapet som en nøytral eller positiv opplevelse.

For flere tips, se vår kurs og sertifikater artikkel. Alternativt kan du sjekke ut noen av lenkene nedenfor.

Hvordan skriver du en CV hvis du aldri har vært ansatt?

Hvis du aldri har vært ansatt, legg vekt på utdanning, ferdigheter, prestasjoner, praksisplasser og relevante kurs. Du kan referere til våre CV-eksempler nevnt ovenfor som gir detaljerte veiledninger om hvordan du skriver en CV hvis du er student eller nyutdannet. 

Hva setter du på CV-en når du ikke jobber?

Vis frem utdannelse, ferdigheter, sertifiseringer, frivillighetsarbeid eller relevante personlige prosjekter. Hvis du for øyeblikket er påmeldt til studier eller tar et kort kurs, sett fokus på disse aspektene i CV-en din. 

Er det greit å ha et hull i en CV?

Selv om det generelt er akseptabelt å ha et hull i CV-en din, er det viktig å ta det profesjonelt. Uansett årsak, bevar ærligheten og skap gapet positivt ved å fremheve alle prestasjoner, uansett hvor små eller personlige – de bidrar fortsatt til dine generelle prestasjoner.

Begynn å lage din CV

Lag en profesjonell CV raskt og enkelt med vår avanserte CV-bygger

+ Start nå

Oppdatert June 17 2024

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.