Hvilke ferdigheter og nøkkelkvalifikasjoner bør du liste på CV-en

Å skrive en CV kan ofte virke som en ganske utfordrende, skummelt og kjedelig oppgave å takle. Før eller siden vil du imidlertid ha tilgang til en CV, enten du vil eller ikke, det vil si hvis du ønsker å være attraktiv på arbeidsmarkedet. Når du viser dine erfaringer, kvalifikasjoner og ferdigheter, er det mange som føler at du prøver å selge deg selv til selskapet som har stillingen du søker. Imidlertid kan det ofte være veldig vanskelig å kommunisere hvordan du virkelig er som person, det vil si de forskjellige egenskapene som gjør oss unike, interessante og samtidig bestegnede kandidater til den aktuelle jobben du søker på.

Lag din profesjonelle CV nå

Harde ferdigheter kontra myke ferdigheter

Et utgangspunkt som du kan bruke når det gjelder, er å liste opp dine harde ferdigheter kontra dine myke ferdigheter. Ved å ta i bruk denne tilnærmingen kan du ganske enkelt få en oversikt over disse som vil gjøre det lettere å skrive CV-en din selv. Imidlertid lurer du sannsynligvis på hva harde ferdigheter og myke ferdigheter egentlig er for noe?

Det er sjelden en enten / eller, men en både / og, når det gjelder arbeidsgivere som leter etter harde og myke ferdigheter. Du kan si at harde ferdigheter består av ting du har lært gjennom studier og erfaring og vil utgjøre en viktig del av den potensielle ledige stillingen du søker på. Når det gjelder myke ferdigheter er disse vanligvis ganske generelle og er i utgangspunktet uunnværlige for alle typer jobber.

Derfor er de i sin natur en mer rasjonell og personlighets-orientert egenskapsammenlignet med harde ferdigheter. Harde ferdigheter erforskjellige og avhenger helt av bakgrunnen din og kan være veldig vanskelige å liste opp. Vi kan imidlertid tegne noen konkrete eksempler der programmeringsspråk, rørleggerarbeid, grafisk design, maskinteknikk og sying er et av dem.

For å finne konkrete eksempler på dette, kan du tenke tilbake på utdannelsen og din  tidligere karriere og stille deg følgende to spørsmål:

 • Hvilke kvalifikasjoner eller sertifiseringer har du for øyeblikket?
 • Hvilke ferdigheter har du tilegnet deg gjennom dine tidligere jobber?

Ved å svare på disse spørsmålene kan du raskt finne ut hva dine harde ferdigheter egentlig er.

Når det gjelder de myke ferdighetene dine, er det vanligvis vanskeligere å definere dem fordi de vanligvis regnes som "mellommenneskelige ferdigheter" - der egenskaper som teamarbeid, empati, ledelse, kommunikasjon og engasjement er noen av de vanligste hjørnesteinene. En måte å finne ut om styrkene dine på disse områdene er å avgjøre om du har bidratt med en positiv ånd i stedet for de praktiske oppgavene du har utført. Derfor still disse spørsmålene for enklere å definere dine myke ferdigheter:

 • Tror du at du har vært flink til å høre på hva kollegaene dine har å si?
 • Fant du ut at kundene var fornøyde med deg som person?
 • Føler du at de som var med i teamet ditt så på deg som en person som var fornøyd med livet?

Nå går du tilbake til papiret og skriver deretter ned alt som dukker opp i hjernen din under hver spesifikke kolonne. Ikke reflekter så mye over hva du skriver ned, men pass på at du får alt som er i minnet ditt. Imidlertid bør du fremdeles kunne oppgi en grunn til at du anser de funksjonshemmede som en form for ferdigheter og ha kunnskap om hva de grunnleggende ferdighetene dine er.

Eksempel på CV - Regnskapsfører - Standford mal

cv eksempel Regnskapsfører

Last ned denne CV-malen - Regnskapsfører

I CV-en over søker Lena en jobb som revisor. Hun har bred erfaring innen økonomibransjen og styrker nå kompetansen sin med en mastergrad i regnskap og revisjon på BI. Etter å ha jobbet lenge i samme bedrift er hun klar for nye utfordringer. I CV-en viser Lena at hun er målrettet med høy arbeidskapasitet, da hun både har studert og jobbet samtidig. Med en slik erfaring, og masterutdanning bør hun være en sterk kandidat for stillingen

Lag din profesjonelle CV nå

Hvilke ferdigheter skal jeg ta med i CV-en?

En metafor som ble brukt for å svare på dette spørsmålet, er å spørre noen hvor mange pianoer det er i verden. Ingen vet med sikkerhet hvor mange det er, derfor kan ingen fortelle deg nøyaktig hva du skal ta med i CV-en. Men for å hjelpe deg, bør du stille deg selv følgende spørsmål før du tar med deg en ferdighet:

 • Vil ferdighetene du har oppført få arbeidsgivere til å heve øyenbrynene?
 • Hvilken ferdighet vil få deg til å skille deg ut fra mengden sammenlignet med andre kandidater?
 • Hvilke ferdigheter bør du ha for å være relevante for stillingen som blir utlyst?

De nøyaktige ferdighetene du bør liste avhenger selvfølgelig helt av den type ansettelser du søker på. Det første du trenger å starte med er å studere selve stillingsbeskrivelsen og sjekke hvilke nøkkelferdigheter den potensielle arbeidsgiveren din leter etter i den ideelle kandidaten. Dette erdetaljer du bør være klar over. Det kan lønne seg å ta en penn og et stykkepapir i tillegg til å skrive ned ferdighetene som etterspørres i en annonse du for øyeblikket leser.

Sørg for å liste opp disse (hvis du anser deg kunnskapsrik om dem), men du bør ikke nevne dem med mindre du har peiling på hva de betyr konkret.Hvis du ber om en viss kandidat for å kunne ri på hest, bør du ikke skrive at du kan, selv om du aldri har satt deg på en hest! Imidlertid bør du leggevekt på dine viktigste ferdigheter og understreke at du er mer enn villig til å lære ferdighetene du søker, men som du ikke behersker for øyeblikket.

I tillegg til dine harde og myke ferdigheter, bør du også tenke overførbare ferdigheter. Disse ferdighetene vil sannsynligvis være nyttige i mange forskjellige jobber, uavhengig av hvilke ferdigheter som kreves:

 • Datakunnskap
 • Styring av frist
 • Skrive- og forståelsesferdigheter
 • Grunnleggende matematiske ferdigheter

Dette er bare noen få eksempler, og du må reflektere nøye over hva den spesifikke ledige stillingen krever. For eksempel, hvis du leter etter en stilling som barnehagelærer, kan det hende at datakunnskaper ikke er direkte relevante for akkurat denne jobben. Imidlertid kan det være av interesse for arbeidsgivere å vite at du er effektiv og organisere tiden din godt.

Hvordan overbeviser du arbeidsgiveren om at du virkelig har de nødvendige ferdighetene som kreves?

CV-skriving handler selvfølgelig ikke bare om å liste opp ferdighetene du mestrer for øyeblikket. Du må også sette den i en kontekst som viser at du faktisk har lært ferdigheten og / eller om du har brukt den før. Hvis du for eksempel vil påstå at du snakker flytende tysk, bør du også oppgi hvilke kvalifikasjoner du har og hvordan du har lært språket. Hvis mulig, kan du gi et eksempel på når du brukte språket på profesjonell basis, for eksempel hvis du hadde tyskspråklige kunder en gang med et vellykket resultat.

Du har muligheten til å finne et uendelig antall CV-maler på nettet, som alle kan hjelpe deg med å organisere CV-en. Noen av disse kildene anbefaler at du organiserer CV-er i en kronologisk rekkefølge med andre som mener du bør starte CV-en din. CV med din siste erfaring. Det er også de som anbefaler at du organiserer CV-en din med tanke på relevansen til den spesifikke ledige stillingen som blir bedt om i stillingsannonsen.

Et av disse alternativene kan fungere bra for deg, men hvilket du velger å bruke avhenger helt av omstendighetene du står overfor. Hvis du allerede har jobbet i bransjen i mer enn 25 år og allerede anser deg for å ha både en bred og variert arbeidserfaring, kan det være noen ting du bør utelate fordi de allerede er selvforklarende. Hvis du i stedet leter etter en ledig stilling som advokat for menneskerettigheter, kan du sannsynligvis unngå å nevne sommeren du arbeidet i baren.

På den annen side, hvis du tilfeldigvis er nyutdannet, så er det ganske selvinnlysende at du ikke har så mye relevant erfaring innen det feltet som etterspørres. I disse tilfellene kan du gjøre arbeidsgivere mer interessert i deg som kandidat for å nevne alt du har gjort før, slik at de kan lage et bilde av hva slags person du er og om du passer inn i deres organisasjon.

Selv om du søker om å jobbe på et regnskapsfirma, kan arbeidsgivere være interessert i å vite at du har tatt vare på barn for samme familie i to år for å understreke at du er pålitelig og engasjert og dermed passer inn i bedriftskulturen. Som du skjønner, det er utallige måter å formatere CV-en på. Det er dermed en god strategi å bla gjennom flere forskjellige maler før du bestemmer hvilken som passer dine behov.

Lag din profesjonelle CV nå

Hvilke ferdigheter søker arbeidsgiveren din?

Som vi allerede har nevnt ovenfor, er det når du søker om en spesifikk ledig stilling, viktig å studere selve stillingsbeskrivelsen nøye og sjekke de forskjellige ferdighetene som eksplisitt blir bedt om. Imidlertid er det lettere sagt enn gjort. Det kan være at du sender CV-en spekulativt til en viss andel av selskapet, som alle har forskjellige kjernevirksomheter og dermed ulikt fokus.

Hvis dette skjer, bør du huske hva det er du ønsker å formidle om deg selv.Hvis du tilfeldigvis er desperat etter å ha gitt hjem en godt betalt jobb somskribent, må du sørge for at all kunnskapen din knyttet til den spesifikkejobben blir fremhevet, som for eksempel:

 • Å være forfatter for studentavisen
 • Din personlige blogg (hvis du har en)
 • Reporter for lokalavisa

Hvis du foretrekker å holde forskjellige detaljer mer åpent, kan det være en god ide å først lide den relevante utdannelsen og arbeidserfaringen der du fokuserer på de myke og overførbare ferdighetene, så vel som iveren etter å faktisk lære mer.

Til slutt, hvis du tilfeldigvis kjenner en viss person på området som du er interessert i å få kontakt med noen som håndterer CV-søknader i jobben sin (for eksempel noen som jobber som HR), kan det være veldig smart å spørre disse personene for råd. Be dem ta en titt på CV-en din og stille følgende spørsmål:

 • Hva skiller seg virkelig ut i din CV i henhold til disse?
 • Hvilke detaljer anser de for å være irrelevante i din CV?
 • Synes de dine harde ferdigheter er mer interessante enn myke ferdigheter, eller omvendt?

Viktige tips for ferdighetsdelen av CV-en

Vi anbefaler deg sterkt å legge dine ferdigheter til CV-en. Imidlertid er det enda viktigere hvordan dette gjøres. Hvis ferdighetene du viser ikke kan være relatert til den ledige stillingen du søker på, vil de ikke hjelpe deg å øke sjansene dine for å få et intervju. Husk disse tipsene for å øke sjansen for å få et personlig intervju.

 • Les stillingsbeskrivelsen nøye før du begynner å jobbe med ferdighetene dine på CV-en. Spør deg selv; Hva er minimumskravene som faktisk kreves for å utføre denne jobben? Hvilke andre ferdigheter vil hjelpe deg å lykkes i denne rollen? Hva er de viktigste ferdighetene? Forsøk å liste opp ferdighetene dine i henhold til det som kreves i stillingsbeskrivelsen.
 • Ulike typer kunnskap som kan relateres til de spesifikke
  jobbene blir sett på som det grunnleggende kravet for alle kandidater. For å bestå det første utvalget, må kandidaten ha alle disse ferdighetene (for eksempel må en sjåfør kunne kjøre, en programmerer må kjenne visse typer programmeringsspråk). Myke ferdigheter er der en kandidat kan skille seg ut . Å ha god kommunikasjons- eller samarbeidsevne, for å nevne noen, vil hjelpe deg med å komme deg inn i gruppen.
 • Forsøk å være så spesifikk som mulig; I stedet for bare å nevne dine datakunnskaper, kan du prøve å spesifisere deg selv ved å understreke at du er dyktig til å lage presentasjoner, jobbe med store Microsoft Excel-filer eller har en dypere forståelse av HTML, for å nevne noen.
 • Vær forberedt på å kunne spesifisere og gi eksempler i løpet av jobbintervjuet ditt når du blir spurt om spesifikke ferdigheter som du nevnte i CV-en. Hvem som helst kan liste en ferdighet, men du må demonstrere ferdigheten med et ekte eksempel.

Relaterte artikler

Mer enn 112.872 brukere har allerede opprettet sin CV

Med vår CV-skaper kan du raskt og enkelt lage en distinkt og profesjonell CV på bare 15 minutter.

Lag din CV

Du har 65% sjanse for å få deg en jobb.